Overslaan en naar de inhoud gaan

Agenten niet vervolgd voor doodschieten ontsnapte tbs'er

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 20:16

De agenten die in maart een ontsnapte tbs'er doodschoten op een industrieterrein bij Ochten in Gelderland worden niet strafrechtelijk vervolgd.

Op 1 maart ontsnapten tbs'ers Dennie M. en Antoni van H. uit de kliniek FPC de Kijvelanden in Poortugaal, onder de rook van Rotterdam. M. werd door de politie doodgeschoten. Hij bleek de patiënt te zijn die in het verleden vlogde vanuit de Oostrumse kliniek De Rooyse Wissel.

Lees ook: Tbs'er De Rooyse Wissel filmt stiekem messen en drugs

Vuurgevecht met de politie
De mannen bedreigden bij hun ontsnapping een personeelslid met een mes en vuurwapen en buiten de kliniek gijzelden zij een taxichauffeur. Toen ze in de gaten kregen dat ze achtervolgd werden, renden ze de taxi uit en een industrieterrein op. Bij een vuurgevecht met de politie werd de 37-jarige Dennie M. uit Delfzijl dodelijk geraakt. Achteraf bleek dat hij een wapen met knalpatronen gebruikt had en geen echt vuurwapen.

Lees ook: Door tbs-vlogger gegijzelde chauffeur: 'Ik was doodsbang'

Geen ander middel mogelijk
Na uitgebreid onderzoek en gesprekken met de betrokken agenten en getuigen concludeert de Rijksrecherche dat het voor de politie niet mogelijk was naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte man te stoppen.

De 52-jarige man die ook ontsnapte, is weer opgepakt. Een vrouw wordt verdacht van het invoeren van verboden voorwerpen in de kliniek. De zaak tegen haar loopt nog.

Lees ook: Doodgeschoten tbs'er blijkt vlogger Rooyse Wissel

Video's
Dennie M. kwam regelmatig in het nieuws toen hij in De Rooyse Wissel in Oostrum zat. Hij had tbs vanwege zijn bijdrage aan de ontvoering en gijzeling van een jongen van vijftien uit Scheveningen.

De tbs'er filmde in 2018 zijn eigen uitbraak in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. Ook maakte hij - tegen de regels in - met zijn mobiele telefoon en een smartwatch video's van verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers. De man postte die beelden op YouTube. De eerste reeks video's is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks in september 2019.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen