Overslaan en naar de inhoud gaan

'Agenten beter trainen in omgang met verwarde mensen'

Geplaatst opwoensdag 21 december 2016 - 17:32

Agenten zouden beter getraind moeten worden hoe om te gaan met verwarde mensen.

Dat zegt Maastrichtenaar Huub Hendriks van de 'Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen' naar aanleiding van het incident dinsdag, waarbij een man met psychische problemen overleed bij een arrestatie.

Ervaringsdeskundigen
Op dit moment worden agenten al getraind om met deze groep mensen om te gaan, maar volgens Hendriks gaat die opleiding niet diep genoeg. "Het zou goed zijn als er gebruikt wordt gemaakt van de kennis van
ervaringsdeskundigen. Zij weten immers wat er in het hoofd allemaal gebeurt bij iemand die psychische problemen heeft", aldus Hendriks, die zelf decennialang psychoses heeft gehad.

Rollenspel
Onlangs woonde Hendriks een weerbaarheidstraining bij van Amsterdamse agenten die een rollenspel speelden met zogenaamd verwarde mensen en gaf hij tips over de benaderwijze. Naar eigen zeggen heeft hij jaren geleden al eens overleg gehad met de Limburgse korpsleiding om te komen tot dit soort cursussen, maar is dat destijds niks geworden vanwege geldgebrek.

Rode lap
Hendriks stelt in algemene zin dat agenten terughoudend moeten optreden in situaties waarbij verwarde mensen betrokken zijn. "Ga bijvoorbeeld niet in uniform met de betreffende persoon praten, want mogelijk werkt een politiepak als een rode lap op een stier. Stuur agenten in burger. Liefst met een ggz-therapeut erbij als de situatie het qua tijd toelaat. Maar natuurlijk kun je als agent niet altijd van tevoren inschatten dat iemand mogelijk psychische problemen heeft."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen