Overslaan en naar de inhoud gaan

'Agenten beter trainen in omgang met verwarde mensen'

Geplaatst opwoensdag 21 december 2016 - 17:32

Agenten zouden beter getraind moeten worden hoe om te gaan met verwarde mensen.

Dat zegt Maastrichtenaar Huub Hendriks van de 'Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen' naar aanleiding van het incident dinsdag, waarbij een man met psychische problemen overleed bij een arrestatie.

Ervaringsdeskundigen
Op dit moment worden agenten al getraind om met deze groep mensen om te gaan, maar volgens Hendriks gaat die opleiding niet diep genoeg. "Het zou goed zijn als er gebruikt wordt gemaakt van de kennis van
ervaringsdeskundigen. Zij weten immers wat er in het hoofd allemaal gebeurt bij iemand die psychische problemen heeft", aldus Hendriks, die zelf decennialang psychoses heeft gehad.

Rollenspel
Onlangs woonde Hendriks een weerbaarheidstraining bij van Amsterdamse agenten die een rollenspel speelden met zogenaamd verwarde mensen en gaf hij tips over de benaderwijze. Naar eigen zeggen heeft hij jaren geleden al eens overleg gehad met de Limburgse korpsleiding om te komen tot dit soort cursussen, maar is dat destijds niks geworden vanwege geldgebrek.

Rode lap
Hendriks stelt in algemene zin dat agenten terughoudend moeten optreden in situaties waarbij verwarde mensen betrokken zijn. "Ga bijvoorbeeld niet in uniform met de betreffende persoon praten, want mogelijk werkt een politiepak als een rode lap op een stier. Stuur agenten in burger. Liefst met een ggz-therapeut erbij als de situatie het qua tijd toelaat. Maar natuurlijk kun je als agent niet altijd van tevoren inschatten dat iemand mogelijk psychische problemen heeft."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen