Overslaan en naar de inhoud gaan

'Agent weet verschil niet tussen leugen en waarheid'

Geplaatst opdonderdag 26 januari 2017 - 19:10

Politie-agenten kunnen niet goed leugens en waarheden onderscheiden als ze mensen ondervragen. Dat concludeert psycholoog Glynis Bogaard die vrijdag promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Bogaard deed onderzoek naar leugendetectie bij politie-onderzoeken.

Leugendetectorverbod
Agenten maken volgens Bogaard gebruik van onbetrouwbare ondervragingsmethodes, en denken bovendien onterecht dat ze leugens kunnen herkennen als verdachten zich vreemd gedragen. In Nederland mag de politie geen gebruik maken van een leugendetector of polygraaf. Agenten moeten hun oordeel dus baseren op mondelinge en schriftelijke verklaringen.

Friemelen
Bogaard: "De politie kijkt naar gedrag, zoals wegkijken, friemelen en bewegen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand liegt." De betrouwbaarheid van de leugendetectie bij de politie komt volgens de onderzoekster uit op 50%. "Ze gaan te werk op intuïtie, maar ze kunnen dus net zo goed een muntje opgooien" aldus de promovenda.

Ervaring
In haar onderzoek concludeert Bogaard dat agenten ook niet beter worden in het herkennen van leugens als ze meer ervaring hebben in ondervragingen. Er bestaan overigens verbale technieken die 70% van de leugens opsporen. Maar deze worden niet gebruikt door de politie, merkte Bogaard tijdens haar onderzoek.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provinciemiljoenen voor laboratoria Health Campus
Professor UM genomineerd voor wetenschapsprijs
Universiteit Maastricht daalt op wereldranglijst
Maastrichts onderzoek naar stress en Alzheimer
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen