Overslaan en naar de inhoud gaan

Agent uit Weert verkocht informatie aan de onderwereld

Geplaatst opvrijdag 9 oktober 2015 - 15:12

Een 48-jarige politieman uit Weert heeft jarenlang geheime informatie verkocht aan de onderwereld.

Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. De agent is op 29 september aangehouden door de rijksrecherche.

Informatie verkocht
De agent zou op grote schaal informatie verkocht hebben aan criminelen. Hij wordt verder verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Wat voor informatie hij precies gelekt heeft en aan wie, onderzoekt de rijksrecherche nog. Ook wordt onderzocht of het lekken van informatie gevolgen heeft voor lopende onderzoeken.

Drugs en motorbendes
De agent werkte sinds 2009 bij de politie. Hij was werkzaam bij de Landelijke Eenheid. NRC onthulde vrijdagmorgen al dat een agent informatie gelekt had aan de onderwereld. Volgens de krant verkocht de verdachte informatie aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. De corrupte agent zou ook warme banden hebben onderhouden met voormannen van de motorclubs No Surrender en Satudarah.

Omkoping en witwassen
Bij de aanhouding van de politieman is ook een 45-jarige man uit Eindhoven aangehouden. Ook hij wordt verdacht van omkoping, witwassen en drugsbezit. Vermoed wordt dat hij met de politieman heeft samengewerkt bij het verstrekken van vertrouwelijke gegevens aan derden.

235.000 euro contant
Daarnaast heeft de politie na de aanhoudingen ook nog vier panden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder meer drugs en 235.000 euro aan contant geld.

Den Haag geschrokken
In Den Haag werd vrijdag geschrokken gereageerd op het nieuws. Roland van Vliet, het Tweede Kamerlid uit Nederweert: "Ik vind het heel erg dat dit binnen de politie en de recherche mogelijk is. Het vertrouwen van de burger in de politie is al niet zo groot, en dit helpt natuurlijk niet. Ik vind het verschrikkelijk", zo meldt Van Vliet, die als eenmansfractie in de Tweede Kamer opereert.

Opheldering en actie
Ook de rest van Politiek Den Haag eist opheldering en actie. "Een klap in het gezicht van politie en justitie", zegt Tweede Kamerlid Peter Oskam van het CDA .

Vertrouwen van burger
"Het beschadigt het vertrouwen van de burger. Het CDA vraagt zich af hoe dit zo lang heeft kunnen bestaan en welke zaken hierdoor schade oplopen. Dit zou jarenlang onderzoek in strafzaken teniet kunnen doen. Er moet tot op de bodem worden uitgezocht of er niet meer aan de hand is, en hoe deze situatie zo lang heeft kunnen bestaan."

Aanslag op politie
Ook zijn collega Ahmed Marcouch van de PvdA spreekt van een aanslag op het werk van de politie. "Integriteit is de ruggengraat van de politie. Hoe kunnen we dit voorkomen. De minister moet hier in de Kamer opheldering over geven. De vraag is hoe die agent zo zijn gang heeft kunnen gaan."

Veiligheid in geding
Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) vindt het een klap voor alle agenten die met opsporingswerk bezig zijn. "Dit is heftig. Veel opsporingswerk is voor niks geweest. Ben benieuwd hoe de minister dit gaat oppakken. De veiligheid van getuigen en infiltranten is in in het geding."

Een ernstige zaak
Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt het verkopen van opsporingsinformatie door een rechercheur 'een ernstige zaak'. Een woordvoerder zegt dat bij politiemensen "integriteit boven alles moet gaan."

Schade gaan beperken
Het ministerie wil niet verder ingaan op de affaire rond de rechercheur van de Dienst Landelijke Recherche, omdat het onderzoek nog loopt. "OM en politie stellen uiteraard alles in het werk om herhaling te voorkomen en schade aan de onderzoeken te beperken", aldus de woordvoerder.

Grote nachtmerrie
Binnen de politie is de schok groot. "Dit is de meest erge nachtmerrie van de politie", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP. "Het bericht is bij de politiemensen ingeslagen als een bom."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Politiemol Mark M. moet blijven zwijgen
Zaak tegen politiemol Mark M. gaat lang duren
LIVE: Weerter politiemol voor de rechter
Politiemol woont weer bij zijn moeder
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen