Overslaan en naar de inhoud gaan

Agent nam plaats in van slachtoffer bij zaak 'bankmol'

Geplaatst opvrijdag 25 augustus 2017 - 16:00

De politie heeft de overvallersbende, die onder meer toesloeg in Venlo, opgepakt dankzij een puik staaltje undercoverwerk.

Een agent deed zich voor als iemand die een groot geldbedrag had opgehaald bij de Rabobank in Zundert, zo blijkt uit stukken die zijn ingezien door 1Limburg.

Bankmol
De zogenaamde 'bankmol', Lorenzo J. (24), speelde een centrale rol in de zaak. Hij werkte op uitzendbasis voor de Rabobank en had zo toegang tot belangrijke klantgegevens. Zo wist hij dat een ouder echtpaar uit Roosendaal en een man uit Duitsland grote bedragen zouden afhalen bij de bank.

Overvallen
Nadat deze mensen de bedragen daadwerkelijk hadden opgenomen, werden ze overvallen. Het echtpaar werd op 7 juli verrast in hun eigen tuin, terwijl de Duitse man op 19 juli in Venlo werd overvallen. De politie zag de link tussen de personen die Lorenzo in het Rabobank-systeem opzocht en de mensen die overvallen werden.

Sint Willebrord
Zo kwam een koppel uit Sint Willebrord op de radar van de politie. Het stel zou op 28 juli een groot geldbedrag opnemen bij de bank in Zundert. Lorenzo had de gegevens van het Brabantse koppel opgezocht, waardoor politie het vermoeden had dat zij het volgende slachtoffer zouden worden.

Het filiaal van de Rabobank in Zundert.
Foto: Google Maps

Stand-in
Op de 'grote dag' werd besloten een agent in de auto van het stel te laten rijden. Hij reed van hun woning richting de bank en liep daar naar binnen, zogenaamd om geld af te halen. Die eerste poging om de bende uit de tent te lokken mislukte. De politie denkt dat de overvallers simpelweg niet hebben opgemerkt dat de auto van het echtpaar was verplaatst.

Uitkijk
En dat terwijl de bende volgens de politie iemand op de uitkijk had staan. Een verdachte Nissan Note stond immers in de straat van het stel te wachten. Bij de bank stond een Volkswagen Transporter, die eveneens van de groep overvallers zou zijn, te posten.

Tweede poging
De agent herhaalde zijn eerdere routine. Dit keer ging de Nissan voorzichtig in de achtervolging. Toen de agent de bank in ging, parkeerde de Volkswagen in de buurt van zijn auto. De Nissan stond op enige afstand geparkeerd, met zicht op zowel de boevencollega's als het beoogde slachtoffer.

Arrestatie
Nadat de agent de bank had verlaten en richting 'zijn' auto wilde lopen, sprongen er drie mannen uit het Volkswagen-busje. Ze renden op het 'slachtoffer' af. Daarmee liepen ze precies in de politie-val; een arrestatieteam kwam tevoorschijn en rekende iedereen in. Later heeft bankmol Lorenzo zich uit eigen beweging aangegeven bij de politie.

Beperkingen
Alle verdachten zitten nog altijd vast. Omdat er zogeheten beperkingen gelden in deze zaak, mogen betrokken partijen niet reageren. De verdachten hebben bij de politie allen gebruik gemaakt van hun zwijgrecht. Begin september moet de rechter-commissaris besluiten of hun voorarrest wordt verlengd.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen