Overslaan en naar de inhoud gaan

Afvalvanger moet plastic uit Maas halen

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 16:39

Het Limburgse deel van de Maas is het meest vervuild met plastic afval. Om deze vervuiling tegen te gaan, zijn woensdag automatische afvalvangers geplaatst.

Rijkswaterstaat heeft daarmee start-ups de mogelijkheid gegeven om hun uitvinding te testen. Het bedrijf Noria River Cleaning beet als eerste het spits af.

Plastic-schep
Maar liefst 62.000 stuks afval werden vorig jaar geteld bij een serie metingen aan de oevers van de Maas. Meer dan de helft daarvan werd in onze provincie gevonden. Een plastic-schep van het bedrijf moet nu grote stukken plastic uit het water scheppen. Door middel van een waterrad met ronde scheppen wordt op een rustig tempo het plastic uit het water getild. "Omdat de scheppen zo langzaam gaan, hebben vissen er geen last van", vertelt Rinze de Vries, één van de initiatiefnemers van de plastic-schep.

Video: L1

Prototype
"Het is nog een prototype, en door dit soort testen kunnen wij kijken of alles werkt zoals we hadden gedacht", aldus De Vries. Hij is tevreden, want het systeem van hem en zijn kompaan Arnoud van der Vaart blijkt te werken. De heren zien wel verbeterpunten, maar als deze zijn opgelost, hopen ze het project volgend jaar in het groot in een rivier te kunnen plaatsen.

Testgoot
De oude sluis bij Borgharen is een van de weinige plekken in Nederland waar dit soort tests kunnen worden uitgevoerd. Het sluisje wordt nagenoeg niet meer gebruikt en daarom heeft Rijkswaterstaat besloten om het om te dopen tot een testgoot. "Plastic in rivieren is een groot probleem, met name tijdens en na hoogwater", geeft Hans Brinkhof, projectleider bij Rijkswaterstaat, aan. "Het plastic vanuit de oever komt in de stroming en wordt zo meegevoerd. Het enige wat wij nu doen, is opruimacties op touw zetten, maar dat is niet genoeg", aldus Brinkhof. "In de toekomst moeten dit soort systemen ons daarbij helpen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen