Het Limburgse deel van de Maas is het meest vervuild met plastic afval. Om deze vervuiling tegen te gaan, zijn woensdag automatische afvalvangers geplaatst.
Rijkswaterstaat heeft daarmee start-ups de mogelijkheid gegeven om hun uitvinding te testen. Het bedrijf Noria River Cleaning beet als eerste het spits af.
Plastic-schep
Maar liefst 62.000 stuks afval werden vorig jaar geteld bij een serie metingen aan de oevers van de Maas. Meer dan de helft daarvan werd in onze provincie gevonden. Een plastic-schep van het bedrijf moet nu grote stukken plastic uit het water scheppen. Door middel van een waterrad met ronde scheppen wordt op een rustig tempo het plastic uit het water getild. "Omdat de scheppen zo langzaam gaan, hebben vissen er geen last van", vertelt Rinze de Vries, één van de initiatiefnemers van de plastic-schep.
Prototype
"Het is nog een prototype, en door dit soort testen kunnen wij kijken of alles werkt zoals we hadden gedacht", aldus De Vries. Hij is tevreden, want het systeem van hem en zijn kompaan Arnoud van der Vaart blijkt te werken. De heren zien wel verbeterpunten, maar als deze zijn opgelost, hopen ze het project volgend jaar in het groot in een rivier te kunnen plaatsen.
Testgoot
De oude sluis bij Borgharen is een van de weinige plekken in Nederland waar dit soort tests kunnen worden uitgevoerd. Het sluisje wordt nagenoeg niet meer gebruikt en daarom heeft Rijkswaterstaat besloten om het om te dopen tot een testgoot. "Plastic in rivieren is een groot probleem, met name tijdens en na hoogwater", geeft Hans Brinkhof, projectleider bij Rijkswaterstaat, aan. "Het plastic vanuit de oever komt in de stroming en wordt zo meegevoerd. Het enige wat wij nu doen, is opruimacties op touw zetten, maar dat is niet genoeg", aldus Brinkhof. "In de toekomst moeten dit soort systemen ons daarbij helpen."