Overslaan en naar de inhoud gaan

'Afvalstroom watersnood kan flinke natuurschade aanrichten'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 21:44

Volgens hydroloog Tim van Emmerik kan het plastic afval dat door de watersnood in Limburg in rivieren terecht is gekomen nog lang voor schade aan de natuur zorgen.

Dat vertelde Van Emmerik woensdag bij Radio 1.

Afvalhotspots
Van Emmerik maakte met zijn collega's van de Wageningen Universiteit een inventarisatie van het afval dat in de Maas terecht is gekomen. "Het is ongelofelijk hoeveel we daar tegen kwamen." Volgens Van Emmerik is het nog ongewis waar het eindstation van al dat afval zal zijn: "Onderzoek heeft uitgewezen dat er zich in dit soort situaties uiteindelijk hotspots van afval vormen op plekken in de natuur. Dat zou bijvoorbeeld een plek in het Brabantse Biesbosch kunnen zijn waar het afval zich ophoopt."

Lees ook: Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen

Vastgelopen watersystemen
Slechts twee procent van het afval zal uiteindelijk in de zee terechtkomen volgens Van Emmerik: "98 procent niet. Dat blijft voornamelijk hangen in de uiterwaarden en oevers van rivieren."

Volgens de hydroloog heeft daarbij niet alleen de natuur gevaar te duchten van het afval. "Er zullen ook grote stukken plastic terechtkomen in gemalen, schepen of pompstations waardoor het risico bestaat dat watersystemen vastlopen."

Lees ook: Suppen voor een schonere Maas

Beruchte microplastics
Van Emmerik voorspelt ook dat het plastic schade op de lange termijn teweeg zal brengen: "Dan gaat het over het beruchte microplastic. Dat kan nog eeuwen in het systeem blijven hangen. Dit veroorzaakt dan schade aan de biodiversiteit, denk daarbij aan het leefsysteem van planten en dieren. De komende jaren zullen echter vooral de grotere stukken plastic impact hebben op mens en milieu."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen