Overslaan en naar de inhoud gaan

'Afvalstroom watersnood kan flinke natuurschade aanrichten'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 21:44

Volgens hydroloog Tim van Emmerik kan het plastic afval dat door de watersnood in Limburg in rivieren terecht is gekomen nog lang voor schade aan de natuur zorgen.

Dat vertelde Van Emmerik woensdag bij Radio 1.

Afvalhotspots
Van Emmerik maakte met zijn collega's van de Wageningen Universiteit een inventarisatie van het afval dat in de Maas terecht is gekomen. "Het is ongelofelijk hoeveel we daar tegen kwamen." Volgens Van Emmerik is het nog ongewis waar het eindstation van al dat afval zal zijn: "Onderzoek heeft uitgewezen dat er zich in dit soort situaties uiteindelijk hotspots van afval vormen op plekken in de natuur. Dat zou bijvoorbeeld een plek in het Brabantse Biesbosch kunnen zijn waar het afval zich ophoopt."

Lees ook: Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen

Vastgelopen watersystemen
Slechts twee procent van het afval zal uiteindelijk in de zee terechtkomen volgens Van Emmerik: "98 procent niet. Dat blijft voornamelijk hangen in de uiterwaarden en oevers van rivieren."

Volgens de hydroloog heeft daarbij niet alleen de natuur gevaar te duchten van het afval. "Er zullen ook grote stukken plastic terechtkomen in gemalen, schepen of pompstations waardoor het risico bestaat dat watersystemen vastlopen."

Lees ook: Suppen voor een schonere Maas

Beruchte microplastics
Van Emmerik voorspelt ook dat het plastic schade op de lange termijn teweeg zal brengen: "Dan gaat het over het beruchte microplastic. Dat kan nog eeuwen in het systeem blijven hangen. Dit veroorzaakt dan schade aan de biodiversiteit, denk daarbij aan het leefsysteem van planten en dieren. De komende jaren zullen echter vooral de grotere stukken plastic impact hebben op mens en milieu."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen