Overslaan en naar de inhoud gaan

Aftredend burgemeester Som: 'Warm bad gehad in Kerkrade'

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 18:15

Aftredend burgemeester Jos Som van Kerkrade denkt dat het eerlijk zijn naar de mensen toe het geheim was van zijn 18-jarig burgemeesterschap van Kerkrade.

Dat zei de aftredende Som op zijn afscheidsreceptie.

Alle ingrediënten aanwezig
"Ik heb een warm bad gehad in Kerkrade", blikt de 67-jarige burgervader terug. Dichtbij jezelf blijven, noemt hij ook als reden dat hij zo lang aan het roer stond. "Wat je geeft, krijg je terug. Ook had ik altijd goede mensen om me heen en een goed thuisfront. Alle ingrediënten waren aanwezig."

Langstzittende
Som was achttien jaar burgemeester van de stad en is daarmee een van de langstzittende burgemeesters van Nederland. De CDA'er volgde in december 2000 Thijs Wöltgens op. Hij was daarvoor burgemeester van Gulpen en waarnemer in Wittem, twee gemeentes die in 1999 fuseerden tot Gulpen-Wittem.

Herbenoemd
Som werd in Kerkrade twee keer herbenoemd. De geboren Didammer had het niet altijd even makkelijk. In 2015 moest hij een tijdje met zijn gezin onderduiken na bedreigingen door motorbendes. In zijn beginperiode kwam hij onder vuur te liggen omdat een studentenhuis van hem brandgevaarlijk bleek te zijn.

Roda JC
In 2012 kreeg Som veel kritiek nadat hij projectontwikkelaar Piet van Pol bij het Kerkraadse centrumplan betrok. Daarnaast zette de aftredend burgemeester zich in voor het succesvolle Wereldmuziekconcours dat elke vier jaar in Kerkrade wordt gehouden. Ook Roda JC mocht op de steun rekenen van de burgemeester. Meerdere keren stak de gemeente de club de helpende hand toe.

Herindelingen
Daarnaast verzette Som zich tegen gemeentelijke herindelingen. Hij was wel voorstander van samenwerking in Parkstadverband, maar hij wilde per se dat Kerkrade zelfstandig zou blijven.

Vorig jaar werd Som benoemd tot Ridder in de Orde Van Oranje Nassau. Eigenlijk zou hij al eerder met pensioen gaan, maar gouverneur Theo Bovens benoemde Som tot waarnemend burgemeester zolang er geen opvolger was. Petra Dassen, eveneens CDA, wordt zijn opvolger.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen