Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aftredend burgemeester Som: 'Warm bad gehad in Kerkrade'

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 18:15

Aftredend burgemeester Jos Som van Kerkrade denkt dat het eerlijk zijn naar de mensen toe het geheim was van zijn 18-jarig burgemeesterschap van Kerkrade.

Dat zei de aftredende Som op zijn afscheidsreceptie.

Alle ingrediënten aanwezig
"Ik heb een warm bad gehad in Kerkrade", blikt de 67-jarige burgervader terug. Dichtbij jezelf blijven, noemt hij ook als reden dat hij zo lang aan het roer stond. "Wat je geeft, krijg je terug. Ook had ik altijd goede mensen om me heen en een goed thuisfront. Alle ingrediënten waren aanwezig."

Langstzittende
Som was achttien jaar burgemeester van de stad en is daarmee een van de langstzittende burgemeesters van Nederland. De CDA'er volgde in december 2000 Thijs Wöltgens op. Hij was daarvoor burgemeester van Gulpen en waarnemer in Wittem, twee gemeentes die in 1999 fuseerden tot Gulpen-Wittem.

Herbenoemd
Som werd in Kerkrade twee keer herbenoemd. De geboren Didammer had het niet altijd even makkelijk. In 2015 moest hij een tijdje met zijn gezin onderduiken na bedreigingen door motorbendes. In zijn beginperiode kwam hij onder vuur te liggen omdat een studentenhuis van hem brandgevaarlijk bleek te zijn.

Roda JC
In 2012 kreeg Som veel kritiek nadat hij projectontwikkelaar Piet van Pol bij het Kerkraadse centrumplan betrok. Daarnaast zette de aftredend burgemeester zich in voor het succesvolle Wereldmuziekconcours dat elke vier jaar in Kerkrade wordt gehouden. Ook Roda JC mocht op de steun rekenen van de burgemeester. Meerdere keren stak de gemeente de club de helpende hand toe.

Herindelingen
Daarnaast verzette Som zich tegen gemeentelijke herindelingen. Hij was wel voorstander van samenwerking in Parkstadverband, maar hij wilde per se dat Kerkrade zelfstandig zou blijven.

Vorig jaar werd Som benoemd tot Ridder in de Orde Van Oranje Nassau. Eigenlijk zou hij al eerder met pensioen gaan, maar gouverneur Theo Bovens benoemde Som tot waarnemend burgemeester zolang er geen opvolger was. Petra Dassen, eveneens CDA, wordt zijn opvolger.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen