Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschieten wasberen: 'Verrassend hoe weinig kennis er is'

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 11:50

Stichting AAP heeft forse kritiek op het besluit van de provincie Limburg om wasberen af te schieten.

Directeur David van Gennep van de stichting haalt fors uit naar de provincie en gedeputeerde Hubert Mackus: "Het is verrassend hoe weinig kennis er in Limburg aanwezig is over de wasbeer."

Oplossing
Van Gennep kwam tot die conclusie toen hij met Mackus en ambtenaren van de provincie in gesprek was over een oplossing voor het wasberenprobleem. De provincie maakte deze week bekend definitief over te gaan op het vangen en afschieten van wasberen. Daarmee volgt zij het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg. In Limburg gaat het naar schatting om zeker 50 tot 100 wasberen. In oktober vorig jaar maakte Mackus al bekend dat vangen en afschieten van wasberen eraan zat te komen.

Inhoudelijke reactie
De directeur heeft met name kritiek op de motivatie van de provincie om tot afschieten over te gaan omdat er te weinig (betaalbare) opvangcapaciteit is. "Het is op z’n zachtst gezegd bijzonder dat besloten is om de dieren af te schieten, terwijl wij sinds 15 januari nog steeds wachten op een inhoudelijke reactie op ons voorstel", legt de directeur uit op de site van Stichting AAP.

Lees ook: Provincie gaat wasberen vangen en afschieten

Almere
Stichting AAP bood aan opvang van wasberen te regelen op locaties in Almere en Natuur Hulp Centrum Opglabbeek (NHC) in België. Van Gennep weerspreekt geluiden uit de provincie dan ook dat zijn stichting geweigerd zou hebben voor opvang te zorgen. " Heel merkwaardig en ook absoluut niet correct, getuige ook het feit dat de betreffende wasbeer die destijds alle onrust in Limburg had veroorzaakt, op dat moment al onderweg was naar Almere."

Geen effect
Het afschieten van de beesten heeft volgens de directeur ook geen effect. "Hoe effectief is het dieren af te schieten waarvan aangenomen mag worden dat deze afkomstig zijn van een bronpopulatie in Duitsland waar ondertussen miljoenen dieren in het wild rondlopen?" De plekken die ontstaan door de huidige wasberen te doden, zullen volgens Van Gennep naar alle waarschijnlijkheid snel weer opgevuld worden door nieuwe migranten. "Die moeten dan vervolgens ook weer afgeschoten worden. Noemt de provincie dat dan betaalbaar en effectief?"

De provincie komt later vrijdag met een reactie.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen