Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschieten wasberen: 'Verrassend hoe weinig kennis er is'

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 11:50

Stichting AAP heeft forse kritiek op het besluit van de provincie Limburg om wasberen af te schieten.

Directeur David van Gennep van de stichting haalt fors uit naar de provincie en gedeputeerde Hubert Mackus: "Het is verrassend hoe weinig kennis er in Limburg aanwezig is over de wasbeer."

Oplossing
Van Gennep kwam tot die conclusie toen hij met Mackus en ambtenaren van de provincie in gesprek was over een oplossing voor het wasberenprobleem. De provincie maakte deze week bekend definitief over te gaan op het vangen en afschieten van wasberen. Daarmee volgt zij het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg. In Limburg gaat het naar schatting om zeker 50 tot 100 wasberen. In oktober vorig jaar maakte Mackus al bekend dat vangen en afschieten van wasberen eraan zat te komen.

Inhoudelijke reactie
De directeur heeft met name kritiek op de motivatie van de provincie om tot afschieten over te gaan omdat er te weinig (betaalbare) opvangcapaciteit is. "Het is op z’n zachtst gezegd bijzonder dat besloten is om de dieren af te schieten, terwijl wij sinds 15 januari nog steeds wachten op een inhoudelijke reactie op ons voorstel", legt de directeur uit op de site van Stichting AAP.

Lees ook: Provincie gaat wasberen vangen en afschieten

Almere
Stichting AAP bood aan opvang van wasberen te regelen op locaties in Almere en Natuur Hulp Centrum Opglabbeek (NHC) in België. Van Gennep weerspreekt geluiden uit de provincie dan ook dat zijn stichting geweigerd zou hebben voor opvang te zorgen. " Heel merkwaardig en ook absoluut niet correct, getuige ook het feit dat de betreffende wasbeer die destijds alle onrust in Limburg had veroorzaakt, op dat moment al onderweg was naar Almere."

Geen effect
Het afschieten van de beesten heeft volgens de directeur ook geen effect. "Hoe effectief is het dieren af te schieten waarvan aangenomen mag worden dat deze afkomstig zijn van een bronpopulatie in Duitsland waar ondertussen miljoenen dieren in het wild rondlopen?" De plekken die ontstaan door de huidige wasberen te doden, zullen volgens Van Gennep naar alle waarschijnlijkheid snel weer opgevuld worden door nieuwe migranten. "Die moeten dan vervolgens ook weer afgeschoten worden. Noemt de provincie dat dan betaalbaar en effectief?"

De provincie komt later vrijdag met een reactie.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen