Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 11:50

Moeilijk te vangen wasberen mogen in Limburg afgeschoten worden. De provincie geeft hiervoor een vrijstelling aan plaatselijke jagers via de Faunabeheereenheid Limburg.

Dit geldt alleen voor wasberen die buiten kerngebieden, waar ze regelmatig voorkomen, worden gesignaleerd, laat een woordvoerder van gedeputeerde Hu­bert Mac­kus weten.

Niet thuis
De dieren horen hier van oorsprong niet thuis en volgens Europese regels moet er daarom actie ondernomen worden. Ook veroorzaken ze veel overlast.

Kooien
De zoogdiervereniging begon in oktober met het plaatsen van kooien, onder meer in Maastricht en Sittard-Geleen waar het dier een veel geziene (ongenode) gast is. In Maastricht en Sittard-Geleen zijn tot nu toe elf wasberen gevangen, vertelt de woordvoerder. Zij worden daarna opgevangen bij de Stichting Aap waar ze onvruchtbaar worden gemaakt.

Lees ook: Wasberen worden vanaf oktober gevangen

Melding
Nadat mensen melding maakten van wasberen buiten deze kerngebieden, op verschillende plekken in het heuvelland, werden camera's geplaatst om hun aanwezigheid te kunnen bevestigen. Als het op die plekken niet mogelijk is de dieren met een kooi of val te vangen, kunnen ze worden afgeschoten. Dit mag alleen binnen een straal van twee kilometer van de plek waar ze gezien zijn. Deze ontheffing geldt dan voor een periode van drie maanden, aldus de zegsman van de gedeputeerde.

Kosten
De provincie besloot eerder al dat de dieren afgeschoten mogen worden. Onder meer omdat de kosten voor het het vangen en opvangen van de dieren te hoog zouden zijn. Op dat besluit kwam veel kritiek

Lees ook: Minister zet licht op groen voor afschieten wasbeer

Petitie
Duizenden mensen tekenden een petitie tegen het plan. In april maakte de provincie bekend dat de wasberen toch gevangen zouden worden en slechts een klein aantal dieren afgeschoten.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen