Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 11:50

Moeilijk te vangen wasberen mogen in Limburg afgeschoten worden. De provincie geeft hiervoor een vrijstelling aan plaatselijke jagers via de Faunabeheereenheid Limburg.

Dit geldt alleen voor wasberen die buiten kerngebieden, waar ze regelmatig voorkomen, worden gesignaleerd, laat een woordvoerder van gedeputeerde Hu­bert Mac­kus weten.

Niet thuis
De dieren horen hier van oorsprong niet thuis en volgens Europese regels moet er daarom actie ondernomen worden. Ook veroorzaken ze veel overlast.

Kooien
De zoogdiervereniging begon in oktober met het plaatsen van kooien, onder meer in Maastricht en Sittard-Geleen waar het dier een veel geziene (ongenode) gast is. In Maastricht en Sittard-Geleen zijn tot nu toe elf wasberen gevangen, vertelt de woordvoerder. Zij worden daarna opgevangen bij de Stichting Aap waar ze onvruchtbaar worden gemaakt.

Lees ook: Wasberen worden vanaf oktober gevangen

Melding
Nadat mensen melding maakten van wasberen buiten deze kerngebieden, op verschillende plekken in het heuvelland, werden camera's geplaatst om hun aanwezigheid te kunnen bevestigen. Als het op die plekken niet mogelijk is de dieren met een kooi of val te vangen, kunnen ze worden afgeschoten. Dit mag alleen binnen een straal van twee kilometer van de plek waar ze gezien zijn. Deze ontheffing geldt dan voor een periode van drie maanden, aldus de zegsman van de gedeputeerde.

Kosten
De provincie besloot eerder al dat de dieren afgeschoten mogen worden. Onder meer omdat de kosten voor het het vangen en opvangen van de dieren te hoog zouden zijn. Op dat besluit kwam veel kritiek

Lees ook: Minister zet licht op groen voor afschieten wasbeer

Petitie
Duizenden mensen tekenden een petitie tegen het plan. In april maakte de provincie bekend dat de wasberen toch gevangen zouden worden en slechts een klein aantal dieren afgeschoten.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen