Overslaan en naar de inhoud gaan

'Afhandeling brand Slenaken samenloop van omstandigheden'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 7:30

Bij de afhandeling van de melding van de brand in Slenaken gingen verschillende zaken mis, zo concludeert de brandweer na het afronden van de evaluatie.

Bij de brand op 7 januari raakten zeven mensen gewond. Een man van 89 overleed een paar dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Verkeerd adres
De brandweer werd eerst naar een verkeerd adres gestuurd. De bluswagen zette koers naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen, maar daar aangekomen bleek er niets aan de hand. De brand was op de Maastrichterweg in Slenaken, 10 kilometer verderop.

Te weinig doorgevraagd
Leon Eummelen, woordvoerder van de brandweer, noemt het een samenloop van omstandigheden. "De conclusies komen overeen met wat we vooraf dachten. Het ging onder meer mis doordat twee mensen tegelijkertijd met één telefoon melding maakten van de brand. De mensen noemden verschillende plaatsnamen. Gebleken is dat er te weinig is doorgevraagd door de centralist. Maar het blijft mensenwerk."

Technische beperkingen
Eummelen voegt er verder aan toe dat de meldkamer tegen technische beperkingen aanloopt. "Idealiter zou je via de gsm moeten kunnen achterhalen waar iemand vandaan belt. Maar plaatsbepaling via de gsm kan technisch gezien nog niet. Ook is het om privacyredenen onmogelijk. In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zomaar een telefoon uit te peilen. Mensen moeten eerst toestemming geven."

Kamervragen
Vorige week stelde Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) nog vragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over dit onderwerp. Ze vroeg zich af waarom in vijftien andere EU-landen meldkamers wel werken met locatiebepaling via de gsm en de meldkamers in Nederland niet. Volgens Grapperhaus is de meldkamerfunctie in veel landen anders ingericht, met verschillende organisaties en systemen. Volgens de minister geeft de politie er grote prioriteit aan om het zogeheten Advanced Mobile Location-systeem (AML) dit jaar op de juiste wijze ingevoerd te krijgen. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg juicht dit toe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen