Een 5-gangen diner in een kartonnen doos. Het klinkt niet direct smakelijk, maar veel mensen kiezen hier wel voor. Ze steunen er de vele restaurants mee, die gesloten zijn met kerst.
Het koken zit erop voor chef-kok Roel Welles van restaurant Kwartelenmarkt 11 in Venlo. De afgelopen dagen heeft hij honderden diners voorbereid. Voor kerstavond, eerste én tweede kerstdag. "De beleving is natuurlijk heel anders dan dat je tijdens kerst kookt voor een vol restaurant, maar dit is ook wel weer een uitdaging", zo verklaart hij.
Niet moeilijk
Verspreid over de komende kerstdagen kunnen zijn gasten de bestelde diners komen ophalen. Ze krijgen een handleiding mee hoe de gerechten thuis het beste kunnen worden bereid. Al is het eigenlijk niet meer dan verwarmen. "Dat is echt niet moeilijk, ik ga ervan uit dat ze dat wel lukt."
Achter de hand
Sinds donderdagochtend kunnen de diners bij zijn restaurant worden afgehaald. Klanten die nog iets erbij willen hebben, kunnen nog worden geholpen. "Ik zorg dat ik altijd iets achter de hand heb. Mensen besluiten vaak op het laatst er nog iets lekkers bij te nemen."
Steunen
Dat blijkt ook donderdag, als een klant nog wat extra pasteitjes wil. Ze is blij dat die nog aan het afhaaldiner kunnen worden toegevoegd. "Ik heb het afhaaldiner besteld omdat ik als vaste klant weet dat het lekker is, en natuurlijk omdat ik Roel wil steunen in deze moeilijke tijd."
Gourmetten
Ook op eerste en tweede kerstdag kan er worden afgehaald. Dat betekent dat Welles overdag een aantal uren moet werken. Niet achter de potten en pannen, maar gewoon in zijn restaurant dat nu niet meer is dan een afhaalpunt. Een voordeel is wel dat hij met de kerst 's avonds niet meer hoeft te koken voor restaurantgasten. In plaats daarvan gaat hij gourmetten bij zijn broer. "Een chef-kok die gaat gourmetten, dat klinkt inderdaad raar. Maar hé, het is gewoon lekker en gezellig!"