Overslaan en naar de inhoud gaan

'Afghaanse commandant uit Kerkrade martelde mensen'

Geplaatst opzaterdag 8 februari 2020 - 11:26

De 74-jarige man uit Kerkrade die verdacht wordt van oorlogsmisdaden zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij de martelingen in de Pul-e-Charkhi gevangenis in Afghanistan.

De beschuldigingen worden gedaan door meerdere oud-politiek gevangenen. De slachtoffers zeggen tegen De Limburger dat ze Abdul Razaq A. herkennen op recente foto's.

Machtigste man
Eén van de oud-gevangenen vertelt zijn verhaal in de krant. Hij zat in de jaren tachtig lange tijd in de gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul en kreeg daar te maken met het bewind van Abdul Razaq A., de 'machtigste man van de gevangenis'.

A. was volgens het slachtoffer aanwezig bij executies in de gevangenis. Hij ontmoette hem ook persoonlijk toen hij in het ziekenhuis van de gevangenis lag. "Hij trok het infuus in één ruk uit mijn arm", vertelt hij tegen De Limburger.

Martelingen
Tijdens het communistische bewind in de jaren tachtig werden in de gevangenis Pul-e-Charkhi in Kabul op grote schaal oorlogsmisdaden gepleegd. Mensen werden ten onrechte vastgehouden en daarbij geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.

Rechercheurs werken al jaren aan de zaak. Abdul Razaq A. werd in november vorig jaar in Kerkrade opgepakt.

Lees ook: Kerkradenaar (73) vast voor 'onmenselijke' oorlogsmisdrijven

Vluchteling
A. kwam in 2001 naar Nederland. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij zich onder een valse naam heeft laten inschrijven. Later kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen