Overslaan en naar de inhoud gaan

Afgebrand jongerencentrum Roermond weer open

Geplaatst opzaterdag 10 oktober 2020 - 7:30

Jongerencentrum Gotcha in Roermond gaat volgende week weer open. Het gebouw in de wijk Donderberg brandde met oud en nieuw af, nadat jongeren vuurwerk naar binnen hadden gegooid.

Het gloednieuwe gebouw is nu helemaal af.

In ere hersteld
Er staan kickertafels, sjoelbakken, een tafeltennistafel en er is een kookhoek. Ook kan de jeugd er kickboksen of gewoon 'chillen' op een van de banken. Gotcha is in ere hersteld en daar is iedereen tevreden mee: de jongeren zelf, maar ook de buurt is blij dat de jeugd weer ergens naartoe kan. "Ik heb deze week nog een paar jongeren betrapt met vuurwerk. Het is beter dat er activiteiten zijn, zodat ze zich niet vervelen", zegt een buurtbewoonster.

Doelgroep
Jongerenwerker Aukje van Weert van welzijnsinstelling Wel.kom is ook blij dat de jeugd weer iets kan doen. Ze verwacht dat opnieuw tientallen jongeren in de leeftijd van 8 tot 24 jaar uit de wijk Donderberg gebruik gaan maken van het centrum. Volgende week is de eerste activiteit, een kookcursus. Maar de jeugd mag ook gewoon 'rondhangen' en televisie kijken. Een eigen huiskamer als het ware, alleen is alcohol hier uit den boze. "We zijn geen jeugdsoos en hebben overwegend te maken met minderjarigen."

Lees ook: Jeugdhonk verwoest: 'Raam ingetikt en brand gesticht'

Brand
Op 1 januari van dit jaar brandde het oude jongerencentrum helemaal af nadat jongeren vuurwerk naar binnen hadden gegooid. De explosies en het vuur werden gefilmd en de beelden daarvan gingen rond op social media. Het leidde tot verontwaardigde reacties in de buurt en het verhaal ging dat de jongeren hun eigen activiteitencentrum hadden verwoest. Toch is dat nooit bewezen en zijn de daders nooit gepakt, laat staan veroordeeld. "Ik weet dat de politie de zaak heeft onderzocht en ook met jongeren heeft gepraat, maar er is nooit iemand verantwoordelijk voor gehouden. Misschien komt dat nog, maar dat is een zaak van de politie. Wij kijken nu vooruit", zegt Van Weert over die nieuwjaarsnacht.

gotcha roermond (10 okt 2020)
Foto: L1 (Frank Moonen)

Ideeën
In elk geval hopen de jongerenwerkers dat de jongeren hun honk weer weten te vinden, en net zoals het ernaast gelegen Cruyffcourt ook nog veel wordt gebruikt. Ze willen ook breakdance, knutselen en disco's gaan aanbieden, maar de jongeren mogen ook zelf met ideeën komen. "De jeugd moet zich hier thuis voelen en niet op straat hangen", luidt de boodschap.

gotcha roermond (10 okt 2020)
Foto: L1 (Frank Moonen)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen