Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire-Vrehen kost provincie bijna zes ton aan wachtgeld

Geplaatst opdinsdag 27 april 2021 - 5:59

De provincie is dit jaar maximaal 598.821 euro kwijt aan wachtgeld voor de zeven gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens, die onlangs zijn afgetreden in de affaire rondom Herman Vrehen.

Hoeveel ze per persoon krijgen, wil de provincie vanwege privacy niet zeggen. Het bedrag kan wel nog oplopen, want voor de uitkering van wachtgeld geldt een maximum van 38 maanden.

Bestuurscrisis
Het voltallige college van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens traden begin april af. Hun vertrek volgde toen duidelijk werd dat de bestuurders het vertrouwen van de staten in een integriteitskwestie verspeeld hadden.

Lees ook: Limburg wil uiterlijk 18 juni nieuw college van GS

Affaire-Vrehen
Die kwestie draaide om oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Hij had volgens publicaties in NRC als directeur van stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) voor tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen werk-bv’s. Het provinciebestuur wist ervan en deed niets, of maakte dat doorsluizen zelfs mogelijk, aldus NRC. Na de publicaties volgden verhitte debatten in de staten en stapten de bestuurders op.

Miljoenenbedrag
De bijna zes ton aan wachtgeld komt neer op een maandelijks bedrag van 66.535 euro voor het restant van 2021. Als de oud-bestuurders tijdens de looptijd van de wachtgeldregeling geen nieuwe baan zouden vinden, kan dit bedrag na drie jaar en twee maanden oplopen tot ruim 2,5 miljoen euro. De provincie gaat er echter niet vanuit dat het er zo lang door moet worden betaald. "Oud-bestuurders hebben na drie maanden een sollicitatieplicht en worden bijgestaan door een re-integratiebureau", zegt een woordvoerder. "Indien een oud-bestuurder nieuwe inkomsten krijgt, worden deze gekort op de uitkering waardoor de lasten voor de provincie lager worden."

Kosten van democratie
Volgens Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht, is wachtgeld nou eenmaal het 'kostenplaatje van democratie'. Bestuursdeskundige Arno Korsten voegt daaraan toe dat de wachtgeldregeling om de haverklap ter discussie komt te staan. "Zoals bij het opstappen van een heel college of als iemand opstapt na een korte periode bijvoorbeeld", zegt hij. "In het laatste geval gaat het altijd over de proportionaliteit van het wachtgeld."

Risico
Volgens Korsten kan de wachtgeldregeling niet worden gezien als een regeling waarbij oud-bestuurders niks hoeven te doen voor hun geld. "De regeling is ooit in het leven geroepen omdat een publieke functie geen job voor het leven is. En omdat deze mensen daardoor een soort risico lopen, heeft de wetgever besloten dat deze regeling er moest komen."

Meerssen
De wachtgeldregeling kwam begin dit jaar nog in het nieuws naar aanleiding van de situatie rond oud-wethouder Rein Dupont in Meerssen. Die legde half januari al na ruim twee maanden zijn functie neer vanwege persoonlijke omstandigheden. Maar Meerssen moet deze wethouder van buiten de gemeente (hij komt uit Oostrum) de komende vijf jaar wel in totaal 283.000 euro wachtgeld betalen.

Lees ook: Bijna 3 ton aan wachtgeld: 'Wrang, maar onvermijdelijk'

Laatst aangesteld
Dat Meerssen voor het wachtgeld opdraait, komt omdat in de huidige wet Appa - de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers - is geregeld dat de totale kosten van het wachtgeld voor rekening komen van de bestuurslaag waar een bestuurder het laatst in aangesteld. In dit geval dus de gemeente Meerssen. Eerder was Dupont tien jaar lid van het dagelijks bestuur van het waterschap. Eerst van het Waterschap Peel en Maasvallei en later van het gefuseerde Waterschap Limburg. Maar door de huidige regelgeving hoeft het waterschap niet (meer) mee te betalen aan het wachtgeld voor Dupont.

Aanpassing regeling
Naar aanleiding hiervan heeft de VVD in de Tweede Kamer er voor gepleit om de regeling gedeeltelijk aan te passen. De VVD'ers stelden in hun vragen dat dit soort situaties mogelijk kunnen leiden tot een grote terughoudendheid bij met name kleinere gemeenten om een bestuurder met een lange staat van dienst aan te stellen. Zo wilden ze onder meer van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken weten welke aanpassingen van de Appa-wet op dit punt mogelijk zijn.

Lees ook: Wachtgeld oud-wethouder Meerssen: aanpassing regeling

Ollongren heef vervolgens laten weten dat er geen aanpassing wordt doorgevoerd. Volgens de demissionair minister was Meerssen een uitzondering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen