Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire Vrehen kost burgemeester Akkermans de kop

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 19:37

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten stapt op. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

In Eijsden-Margraten wordt dinsdagavond over de positie van Akkermans (CDA) vergaderd naar aanleiding van diens rol in de Affaire Vrehen. In een toespraak aan het begin van de raadsvergadering stelde Akkermans dat het debat over IKL en de ontslagen directeur Herman Vrehen het debat in de gemeenteraad in de greep houdt.

Lees ook: Akkermans onder vuur: 'Zijn positie wordt steeds moeilijker'

Per direct
Om die reden kondigde hij aan dat hij zijn functie per direct ter beschikking stelt en waarnemend gouverneur Johan Remkes daarover heeft geïnformeerd. "Als bruggenbouwer en boegbeeld zit ik in een onmogelijke spagaat waarin geen ruimte is voor zelfreflectie en waarheidsvinding. Maar het ambt is groter dan de persoon."

Objectieve waarheidsvinding
Akkermans: "Ook een burgemeester heeft recht op een objectieve waarheidsbevinding over zijn eigen bestuurlijk handelen. Ik wil benadrukken dat ik vanuit die verantwoordelijkheid beschikbaar blijf om bij te dragen aan onderzoeken naar waarheidsbevinding binnen de gemeente Eijsden-Margraten."

"Het debat over IKL zit het debat over de toekomst van Eijsden-Margraten in de weg. Het opgebouwde vertrouwen in de afgelopen tien jaar vervliegt, de standpunten verharden en de oordeelsvorming heeft de overhand genomen. Een beeld dat deze raad niet verdient."

Geen vrijbrief
In zijn toespraak, waarin de emoties regelmatig doorklonken, prees hij de positie van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen), die al 40 jaar een belangrijke speler is op het gebied van natuurontwikkeling in Limburg. "Het beeld van vermeende belangenverstrengeling en zelfverrijking van onze voormalige directeur-bestuurder staat hier haaks op en is volstrekt onaanvaardbaar. Voor ons als Raad van Toezicht om dit grondig extern te laten onderzoeken door een forensisch accountantsonderzoek en zo nodig aangifte te laten doen bij het Openbaar ministerie." Hij ontkent dat de Raad van Toezicht, waarvan hij voorzitter is, heeft liggen slapen.

Hieronder de link naar de volledige raadsvergadering. Aan het begin van die vergadering is de volledige toespraak van Akkermans te beluisteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen