Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire Vrehen kost burgemeester Akkermans de kop

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 19:37

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten stapt op. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

In Eijsden-Margraten wordt dinsdagavond over de positie van Akkermans (CDA) vergaderd naar aanleiding van diens rol in de Affaire Vrehen. In een toespraak aan het begin van de raadsvergadering stelde Akkermans dat het debat over IKL en de ontslagen directeur Herman Vrehen het debat in de gemeenteraad in de greep houdt.

Lees ook: Akkermans onder vuur: 'Zijn positie wordt steeds moeilijker'

Per direct
Om die reden kondigde hij aan dat hij zijn functie per direct ter beschikking stelt en waarnemend gouverneur Johan Remkes daarover heeft geïnformeerd. "Als bruggenbouwer en boegbeeld zit ik in een onmogelijke spagaat waarin geen ruimte is voor zelfreflectie en waarheidsvinding. Maar het ambt is groter dan de persoon."

Objectieve waarheidsvinding
Akkermans: "Ook een burgemeester heeft recht op een objectieve waarheidsbevinding over zijn eigen bestuurlijk handelen. Ik wil benadrukken dat ik vanuit die verantwoordelijkheid beschikbaar blijf om bij te dragen aan onderzoeken naar waarheidsbevinding binnen de gemeente Eijsden-Margraten."

"Het debat over IKL zit het debat over de toekomst van Eijsden-Margraten in de weg. Het opgebouwde vertrouwen in de afgelopen tien jaar vervliegt, de standpunten verharden en de oordeelsvorming heeft de overhand genomen. Een beeld dat deze raad niet verdient."

Geen vrijbrief
In zijn toespraak, waarin de emoties regelmatig doorklonken, prees hij de positie van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen), die al 40 jaar een belangrijke speler is op het gebied van natuurontwikkeling in Limburg. "Het beeld van vermeende belangenverstrengeling en zelfverrijking van onze voormalige directeur-bestuurder staat hier haaks op en is volstrekt onaanvaardbaar. Voor ons als Raad van Toezicht om dit grondig extern te laten onderzoeken door een forensisch accountantsonderzoek en zo nodig aangifte te laten doen bij het Openbaar ministerie." Hij ontkent dat de Raad van Toezicht, waarvan hij voorzitter is, heeft liggen slapen.

Hieronder de link naar de volledige raadsvergadering. Aan het begin van die vergadering is de volledige toespraak van Akkermans te beluisteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen