Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire Vrehen: Koopmans en Mackus stappen op

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 9:34

CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus stappen op vanwege de affaire rond directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Dat hebben de gedeputeerden vrijdagochtend bekendgemaakt in een persconferentie. Ger Koopmans en Hubert Mackus wachten het integriteitsonderzoek dat gouverneur Theo Bovens aankondigde niet af en nemen nu alvast hun verantwoordelijkheid.

Lees ook: Provinciebestuur bedroefd over vertrek gedeputeerden

Ongewenste verwevenheden
Hubert Mackus heeft de portefeuille Landbouw, landschap en mobiliteit onder zijn hoede, waar het IKL ook onder valt. "Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon", verklaarde Mackus. "Uit de gesprekken die ik in de afgelopen dagen hierover heb gevoerd, rijst voor mij het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van subsidiegelden van de Provincie en met het verstrekken van opdrachten door hemzelf aan hemzelf en door hem aan derden."

Lees de volledige verklaring van Hubert Mackus

Video: L1

Haaks op morele opvattingen
"De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV's zelf, staat haaks op mijn morele opvatting", zei Koopmans in een verklaring. "Ik verwijt mijzelf dat ik in deze casus onvoldoende totaaloverzicht had om te kunnen acteren."

Lees de volledige verklaring van Ger Koopmans

Ophef rond Vrehen
Volgens een artikel in NRC heeft Vrehen tonnen subsidie doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

De krant beweert bovendien dat de oud-CDA gedeputeerde Vrehen hulp zou hebben gekregen voor zijn bv's van partijgenoten. Daarbij worden onder meer Mackus en Koopmans genoemd.

Lees ook: 'Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv's'

Integriteitsonderzoek
Gouverneur Theo Bovens maakte dinsdag bekend een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van IKL en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. Dit onderzoek gaat gewoon door. Koopmans en Mackus hebben hun medewerking beloofd.

De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL.

Lees ook: Gouverneur: integriteitsonderzoek in zaak IKL-Vrehen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen