Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire Vrehen: Koopmans en Mackus stappen op

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 9:34

CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus stappen op vanwege de affaire rond directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Dat hebben de gedeputeerden vrijdagochtend bekendgemaakt in een persconferentie. Ger Koopmans en Hubert Mackus wachten het integriteitsonderzoek dat gouverneur Theo Bovens aankondigde niet af en nemen nu alvast hun verantwoordelijkheid.

Lees ook: Provinciebestuur bedroefd over vertrek gedeputeerden

Ongewenste verwevenheden
Hubert Mackus heeft de portefeuille Landbouw, landschap en mobiliteit onder zijn hoede, waar het IKL ook onder valt. "Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon", verklaarde Mackus. "Uit de gesprekken die ik in de afgelopen dagen hierover heb gevoerd, rijst voor mij het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van subsidiegelden van de Provincie en met het verstrekken van opdrachten door hemzelf aan hemzelf en door hem aan derden."

Lees de volledige verklaring van Hubert Mackus

Video: L1

Haaks op morele opvattingen
"De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV's zelf, staat haaks op mijn morele opvatting", zei Koopmans in een verklaring. "Ik verwijt mijzelf dat ik in deze casus onvoldoende totaaloverzicht had om te kunnen acteren."

Lees de volledige verklaring van Ger Koopmans

Ophef rond Vrehen
Volgens een artikel in NRC heeft Vrehen tonnen subsidie doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

De krant beweert bovendien dat de oud-CDA gedeputeerde Vrehen hulp zou hebben gekregen voor zijn bv's van partijgenoten. Daarbij worden onder meer Mackus en Koopmans genoemd.

Lees ook: 'Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv's'

Integriteitsonderzoek
Gouverneur Theo Bovens maakte dinsdag bekend een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van IKL en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. Dit onderzoek gaat gewoon door. Koopmans en Mackus hebben hun medewerking beloofd.

De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL.

Lees ook: Gouverneur: integriteitsonderzoek in zaak IKL-Vrehen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen