Overslaan en naar de inhoud gaan

Affaire Vrehen: Koopmans en Mackus stappen op

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 9:34

CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus stappen op vanwege de affaire rond directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Dat hebben de gedeputeerden vrijdagochtend bekendgemaakt in een persconferentie. Ger Koopmans en Hubert Mackus wachten het integriteitsonderzoek dat gouverneur Theo Bovens aankondigde niet af en nemen nu alvast hun verantwoordelijkheid.

Lees ook: Provinciebestuur bedroefd over vertrek gedeputeerden

Ongewenste verwevenheden
Hubert Mackus heeft de portefeuille Landbouw, landschap en mobiliteit onder zijn hoede, waar het IKL ook onder valt. "Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon", verklaarde Mackus. "Uit de gesprekken die ik in de afgelopen dagen hierover heb gevoerd, rijst voor mij het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van subsidiegelden van de Provincie en met het verstrekken van opdrachten door hemzelf aan hemzelf en door hem aan derden."

Lees de volledige verklaring van Hubert Mackus

Video: L1

Haaks op morele opvattingen
"De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV's zelf, staat haaks op mijn morele opvatting", zei Koopmans in een verklaring. "Ik verwijt mijzelf dat ik in deze casus onvoldoende totaaloverzicht had om te kunnen acteren."

Lees de volledige verklaring van Ger Koopmans

Ophef rond Vrehen
Volgens een artikel in NRC heeft Vrehen tonnen subsidie doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

De krant beweert bovendien dat de oud-CDA gedeputeerde Vrehen hulp zou hebben gekregen voor zijn bv's van partijgenoten. Daarbij worden onder meer Mackus en Koopmans genoemd.

Lees ook: 'Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv's'

Integriteitsonderzoek
Gouverneur Theo Bovens maakte dinsdag bekend een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van IKL en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. Dit onderzoek gaat gewoon door. Koopmans en Mackus hebben hun medewerking beloofd.

De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL.

Lees ook: Gouverneur: integriteitsonderzoek in zaak IKL-Vrehen

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen