Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten Van Pol en Schreurs pleiten voor vrijspraak

Geplaatst opdonderdag 26 mei 2016 - 17:19

Beide advocaten van de medeverdachten in de zaak van oud-wethouder Van Rey uit Roermond hebben gepleit voor vrijspraak.

Tegen projectontwikkelaar Piet van Pol was eerder twee jaar gevangenisstraf geëist en tegen de voormalige wethouder Tilman Schreurs een taakstraf van 180 uur. De Roermondse wethouders Van Rey en Schreurs zouden zich hebben laten omkopen door de bevriende projectontwikkelaar.

Geen koffer
Volgens advocaat Peer
Szymkowiak van de projectontwikkelaar was er geen koffer met geld, was er geen smeergeld en werden er geen steekpenningen betaald. "Van Rey en Van Pol. Het zijn twee oude vrienden. Iedereen wist dat en dus was dat niet nieuw."

Verjaard
Een deel van de feiten zou zijn verjaard en ook zou het gelijkheidsbeginsel zijn geschonden. Van Pol wordt verweten dat hij duizenden euro's in de verkiezingskas van de VVD stortte. Dat geld kwam binnen op een BV van Van Rey. In totaal hebben daar 37 bedrijven geld
gedoneerd. "Het alleen vervolgen van Van Pol is een schending van het gelijkheidsbeginsel", zo vindt de advocaat.

Hij is van mening dat het moet gaan om een opzettelijke gift om er zelf beter van te worden. En dat kan niet hier worden bewezen. Volgens justitie heeft Van Rey door de innige relatie met Van Pol een voordeel gehad van ruim 90.000 euro. Overigens was Van Rey donderdag ook aanwezig. Hij zat op de publieke tribune.

Schreurs
Ook de advocaat van oud-wethouder
Tilman Schreurs pleitte voor vrijspraak. Volgens Jules Heemskerk is er geen enkel wettig en overtuigend bewijs tegen de voormalige wethouder. "Hij heeft nimmer geweten of kunnen weten dat de projectontwikkelaar bijbedoelingen had." Volgens justitie heeft de oud-wethouder zich voor ruim 15.000 euro laten paaien met etentjes, bloemen en bezoeken aan voetbalwedstrijden. Als tegenprestatie zou hij de projectontwikkelaar hebben bevoordeeld bij grote projecten in de stad.

Oranje
Schreurs
ging mee naar drie wedstrijden van Oranje. "Dat was tien jaar geleden. Met de kennis van nu zou hij die wedstrijden zeker thuis op de bank hebben gevolgd", zegt raadsman Heemskerk. "Sinds zijn verhoor door de Rijksrecherche in 2014 is hij door een hel gegaan. Hij voelt zich al genoeg gestraft."

De uitspraak tegen de twee oud-wethouders van de VVD en de projectontwikkelaar is op 12 of 13 juli.

Lees hier alles over het proces Jos van Rey.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Dagvaarding verrast oud-wethouder Tilman Schreurs
Vijf vragen over de zaak-Van Rey
Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
'Vooronderzoek naar Van Rey duurt helemaal niet lang'
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen