Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten unaniem in Satudarah-proces: 'Geen bewijs'

Geplaatst opdonderdag 13 december 2018 - 13:46

'Vrijspraak' was het woord van de dag, donderdag tijdens het Satudarah-proces. Betrokken advocaten stellen allemaal hetzelfde: het ontbreekt aan bewijs.

Donderdag kwamen de advocaten van vijf verdachten aan het woord.

Lees ook: Drie tot elf jaar celstraf geëist tegen Satudarah

Payback time
Advocate Francoise Landerloo had een bijzondere theorie. Tien jaar geleden zaten verschillende verdachten uit het huidige dossier ook voor de rechter. Ook toen ging het onder meer om afpersing en mishandeling. "Toen heeft justitie verloren. 'Het is payback time', zeiden mijn cliënten, toen ze zagen wie de officier van justitie was in deze zaak." Ze doelt overigens op haar cliënten Paul S. (34) en Anthony P. (37).

Een schrikeis
Tegen Paul werd elf jaar cel geëist, Anthony hoorde acht jaar gevangenis eisen. "Jeetje", zei Landerloo. "Dit soort eisen zie je normaal als er iemand dood is gebleven. Is dit bedoeld als schrikeis? Ik heb het idee dat deze eisen te maken hebben met het feit dat het om deze jongens gaat, niet door de ernst van de feiten. Laten we het juridisch blijven bekijken." Ze pleitte op vrijwel alle punten voor vrijspraak, voor beide verdachten.

Mocht de rechter beide heren toch schuldig achten, dan pleit Landerloo voor celstraffen tussen de 15 en 27 maanden.

Penningmeester, geen leider
Tegen Emanuel P. (34) werd zeven jaar cel geëist voor leidinggeven aan een criminele organisatie - hij was penningmeester van de club -, afpersing en mishandeling. "Maar ben je als penningmeester een leider?", vraagt advocaat Jos Coumans zich af. Daarnaast stelt de raadsman dat de aanwezigheid en de rol van Emanuel bij verschillende incidenten niet bewezen kan worden. Hij pleit voor vrijspraak.

Lees ook: Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

De klusjesman
Ook de advocaat van Bilal H. (38), die in het dossier naar voren kwam als de 'klusjesman' van Satudarah, vindt dat er simpelweg te weinig bewijs is tegen zijn cliënt. Raadsman Pieter van de Kerkhof ontkent overigens niet dat Bilal banden had met Satudarah, maar dat op zichzelf is volgens de advocaat niet voldoende. Tegen Bilal, alias 'de Egyptenaar', is vier jaar cel geëist.

Zegje gedaan
Eén verdachte heeft, ook via advocate Landerloo, zijn zegje dinsdag al gedaan. Jessey van der W. (27) hoorde een eis van drie jaar celstraf, voor zijn betrokkenheid bij een afpersing en gijzeling in het clubhuis van het Geleense chapter van Satudarah. Landerloo betwist de aanwezigheid van Jessey op die avond en pleit voor vrijspraak.

Lees ook: Satudarah-leden tijdelijk vrij na treurig familienieuws

Drie andere verdachten, waaronder president Stephan P. (42), komen op 8 en 9 januari voor de rechter. Op 22 februari wordt er uitspraak gedaan.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten