Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten reageren geschokt op liquidatie: 'Een drama'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 13:18

De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum (44), is woensdagochtend doodgeschoten in Amsterdam. De liquidatie van een strafpleiter heeft een flinke impact op de Limburgse collega's.

Limburgse strafrechtadvocaten reageren geschokt op de liquidatie, zo blijkt uit een rondgang van L1.

Drama
Advocate Francoise Landerloo noemt het een drama. "Het is heel erg en het moet nog bezinken. Het zet je wel aan het denken. Liquidaties gebeuren in het criminele circuit. Het beangstigt me wel dat advocaten nu worden gezien als een verlengstuk van diegene die ze bijstaan. Je gaat ervan uit dat iedereen wel begrijpt dat advocaten gewoon hun werk doen, maar dat schijnt dus niet zo te zijn."

Angst
Hoewel dit nieuws Landerloo beangstigt, vindt ze ook dat advocaten hier niet voor moeten buigen. "Mensen vroegen me wel eens of ik bang was. Dan zei ik altijd van niet. Ik ben immers geen officier van justitie. Die geven de straffen", zegt ze. "Bedreigingen in woord en geschrift komen vaker voor in ons beroep. Maar fysiek geweld of een liquidatie is een hele verschuiving."

Zorgen
"We moeten ons ernstig zorgen gaan maken als dit het nieuwe normaal wordt", laat advocaat Sidney Smeets weten. De Valkenburgse strafpleiter is verbonden aan een kantoor in Amsterdam.

Risico's
"Er zijn altijd risico's verbonden aan het vak van strafrechtadvocaat", vult hij aan. "Maar een liquidatie, zoals het nu lijkt puur en alleen vanwege de bijstand aan een kroongetuige raakt aan de fundamenten van de rechtstaat", zegt de advocaat die bekend is van onder meer de Amsterdamse zedenzaak en de Lokpuber-zaak.

Boos
Bedreigingen zijn volgens Smeets aan de orde van de dag. "Je ziet het vaak bij zedenzaken. Slachtoffers en familieleden zijn boos en vereenzelvigen de advocaat met de verachte." Wat volgt zijn volgens de strafpleiter bedreigingen via social mediakanalen en haatmails. "Af en toe dreigbrieven via de reguliere post, of een poederbrief."

Grondrecht
"Vreselijk, in de eerste plaats voor de nabestaanden maar ook voor de rechtsstaat", zegt de Roermondse advocaat Gitte Stevens. "De advocaat deed zijn werk en maakte geen deel uit van het conflict. Het is een grondrecht om rechtsbijstand te hebben en het is onacceptabel wanneer aan grondrechten wordt getornd."

Geen kroongetuigen
Hoewel de liquidatie impact heeft, ervaart Stevens in haar werk geen gevaar. "Nee, anders kun je dit werk niet doen. Ik weiger overigens wel kroongetuigen of informanten bij te staan. Niet uit angst, al denk ik dat dit extra risicovol kan zijn, maar uit principe. Deze personen kunnen immers zomaar over jouw andere cliënten gaan verklaren."

Aanslag
Sjoerd van Berge Henegouwen spreekt van 'een aanslag op het fundament van de rechtstaat'. Hij geeft dan ook toe dat hij geraakt is dat een collega van hem op deze manier om het leven is gebracht. "Het is schokkend dat mensen zo ver gaan om een proces te ontwrichten", zegt hij. "Dit is verschrikkelijk voor alle betrokkenen bij de rechtstaat. Het was een goede en welbespraakte advocaat. Het was zeer prettig om met hem samen te werken."

Impact
Een oplossing om dit soort liquidaties in de toekomst te voorkomen heeft Van Berge Henegouwen niet. "Je kunt bescherming krijgen, maar dat heeft ook een enorme impact", zegt hij. Van Berge Henegouwen haalt politicus Geert Wilders aan als voorbeeld. De PVV-leider wordt constant bewaakt. "Dat moet je als advocaat, die gewoon zijn vak uitoefent, niet willen. Het is gewoon een kwestie van respect en fatsoen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen