Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten reageren geschokt op liquidatie: 'Een drama'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 13:18

De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum (44), is woensdagochtend doodgeschoten in Amsterdam. De liquidatie van een strafpleiter heeft een flinke impact op de Limburgse collega's.

Limburgse strafrechtadvocaten reageren geschokt op de liquidatie, zo blijkt uit een rondgang van L1.

Drama
Advocate Francoise Landerloo noemt het een drama. "Het is heel erg en het moet nog bezinken. Het zet je wel aan het denken. Liquidaties gebeuren in het criminele circuit. Het beangstigt me wel dat advocaten nu worden gezien als een verlengstuk van diegene die ze bijstaan. Je gaat ervan uit dat iedereen wel begrijpt dat advocaten gewoon hun werk doen, maar dat schijnt dus niet zo te zijn."

Angst
Hoewel dit nieuws Landerloo beangstigt, vindt ze ook dat advocaten hier niet voor moeten buigen. "Mensen vroegen me wel eens of ik bang was. Dan zei ik altijd van niet. Ik ben immers geen officier van justitie. Die geven de straffen", zegt ze. "Bedreigingen in woord en geschrift komen vaker voor in ons beroep. Maar fysiek geweld of een liquidatie is een hele verschuiving."

Zorgen
"We moeten ons ernstig zorgen gaan maken als dit het nieuwe normaal wordt", laat advocaat Sidney Smeets weten. De Valkenburgse strafpleiter is verbonden aan een kantoor in Amsterdam.

Risico's
"Er zijn altijd risico's verbonden aan het vak van strafrechtadvocaat", vult hij aan. "Maar een liquidatie, zoals het nu lijkt puur en alleen vanwege de bijstand aan een kroongetuige raakt aan de fundamenten van de rechtstaat", zegt de advocaat die bekend is van onder meer de Amsterdamse zedenzaak en de Lokpuber-zaak.

Boos
Bedreigingen zijn volgens Smeets aan de orde van de dag. "Je ziet het vaak bij zedenzaken. Slachtoffers en familieleden zijn boos en vereenzelvigen de advocaat met de verachte." Wat volgt zijn volgens de strafpleiter bedreigingen via social mediakanalen en haatmails. "Af en toe dreigbrieven via de reguliere post, of een poederbrief."

Grondrecht
"Vreselijk, in de eerste plaats voor de nabestaanden maar ook voor de rechtsstaat", zegt de Roermondse advocaat Gitte Stevens. "De advocaat deed zijn werk en maakte geen deel uit van het conflict. Het is een grondrecht om rechtsbijstand te hebben en het is onacceptabel wanneer aan grondrechten wordt getornd."

Geen kroongetuigen
Hoewel de liquidatie impact heeft, ervaart Stevens in haar werk geen gevaar. "Nee, anders kun je dit werk niet doen. Ik weiger overigens wel kroongetuigen of informanten bij te staan. Niet uit angst, al denk ik dat dit extra risicovol kan zijn, maar uit principe. Deze personen kunnen immers zomaar over jouw andere cliënten gaan verklaren."

Aanslag
Sjoerd van Berge Henegouwen spreekt van 'een aanslag op het fundament van de rechtstaat'. Hij geeft dan ook toe dat hij geraakt is dat een collega van hem op deze manier om het leven is gebracht. "Het is schokkend dat mensen zo ver gaan om een proces te ontwrichten", zegt hij. "Dit is verschrikkelijk voor alle betrokkenen bij de rechtstaat. Het was een goede en welbespraakte advocaat. Het was zeer prettig om met hem samen te werken."

Impact
Een oplossing om dit soort liquidaties in de toekomst te voorkomen heeft Van Berge Henegouwen niet. "Je kunt bescherming krijgen, maar dat heeft ook een enorme impact", zegt hij. Van Berge Henegouwen haalt politicus Geert Wilders aan als voorbeeld. De PVV-leider wordt constant bewaakt. "Dat moet je als advocaat, die gewoon zijn vak uitoefent, niet willen. Het is gewoon een kwestie van respect en fatsoen."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen