Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten en rechtbank in de clinch: zaak bankmol vertraagd

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 15:29

De zaak rondom bankmol Lorenzo J. (27) ligt op zijn gat. Maandag ontstond er opnieuw een conflict tussen de Roermondse rechtbank en betrokken advocaten. Deze advocaten hebben de rechtbank nu gewraakt.

Dat betekent simpel gezegd dat andere rechters zich moeten buigen over het functioneren van de rechtbank in deze zaak.

Lees ook: Brabantse bankrovers struikelden over Limburgse politie

Mol en de rovers
De zaak draait om voormalig Rabobank-medewerker Lorenzo, die financiële informatie over klanten doorspeelde naar vijf bankrovers. Ze beroofden een Rabobank-klant in Venlo en werden gearresteerd bij een nieuwe poging in het Brabantse dorpje Zundert. Dit alles gebeurde in de zomer van 2017.

Moeizame campagne
De behandeling van het dossier blijkt een moeizame campagne; justitie wijzigde de aanklacht op het laatste moment. Daardoor ging het bijna de hele eerste zittingsdag over die wijziging en niet over de zaak zelf. Advocaten verzetten zich tegen die nieuwe aanklacht, maar de rechter gaf groen licht. Dit tot groot ongenoegen van de advocaten.

Akkefietje over lunch
De grimmige sfeer hing maandag, op dag twee van het proces, nog altijd in de rechtszaal. Zo was er onder meer een akkefietje over lunchpauze. De advocaten waren twintig minuten te laat terug na pauze, waarop de rechtbank besloot zonder hen verder te gaan. "Wat een dedain", bitste advocaat Erik Thomas. "We moeten allemaal rekening houden met de rechtbank, jullie geven nul ruimte." Er volgde een vurige discussie over fatsoensnormen.

Lees ook: Dna-sporen linken bankrovers aan Venlose overval

Dossier Jason
Belangrijkste twistpunt was echter dossier Jason. Dat dossier gaat over het neerschieten van verdachte Louis C. (44) tijdens de arrestatie in Zundert. Omdat het dossier alleen over Louis gaat, hebben de andere raadsmannen geen exemplaar gekregen. Dat is hen tegen het zere been. Zij claimen dat het dossier informatie bevat die interessant is voor hun cliënten.

Advocaat opgestapt
De rechter gaat daar niet in mee en dat bleek de druppel. Advocaten Adam Doesburg, Guy Koppen en Ruben Poppelaars wraakten de rechtbank. Erik Thomas liet zelfs weten terug te treden als advocaat in de zaak. "Ik ga hier niet zitten, wachten wat dit hele circus oplevert. U communiceert niet." Raadsman Vasco Chorus ging niet mee, omdat hij als vertegenwoordiger van Louis de stukken al heeft.

Schijn van vooringenomenheid
Volgens Doesburg bestaat er een 'schijn van vooringenomenheid' en hadden de advocaten daarom geen andere keuze. "Mijn vrouw is rechter, ik weet dat dit niet prettig is. Weet goed dat dit niet persoonlijk bedoeld is. Ik vind dit ook niet leuk om te doen, maar op belangrijke punten ontbreekt motivering om onze verzoeken af te wijzen."

De zaak ligt nu stil, totdat andere rechters zich over de kwestie hebben gebogen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen