Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten bankrovers halen uit naar rechters: 'Deugt niet'

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 11:36

De advocaten van een groep bankrovers hebben stevig uitgehaald naar de rechters in die zaak. "Er is een kantelpunt bereikt, het vertrouwen in deze rechters is er niet meer", zei raadsman Guy Koppen.

De zaak, die onder andere draait om een Venlose roof, ligt door het conflict al maanden stil.

Lees ook: Advocaten en rechtbank in de clinch: zaak bankmol vertraagd

Kookpunt bereikt
De spanningen tussen deze advocaten en rechters bereikten in februari al een kookpunt. Dat ging zelfs zo ver dat de rechtbank werd gewraakt; eenvoudig gezegd vragen advocaten dan om het functioneren van de rechters te beoordelen. Dat wordt gedaan door andere rechters. Dinsdag mochten de hoofdrolspelers hun zegje doen, ruim vijf maanden nadat de bom ontplofte.

Niet plezierig
De drie gewraakte rechters hielden het bij een korte verklaring. "In onze ogen zijn de wrakingsverzoeken niet gegrond en is er geen sprake van bevooroordeeldheid", zei één van hen. "Het was niet de meest plezierige zitting", reageerde ze kort, nadat haar gevraagd werd naar de sfeer tijdens het bankroversproces.

Lees ook: Brabantse bankrovers struikelden over Limburgse politie

My way or the highway
De advocaten waren breder van stof. "Het interesseert me helemaal niets of mijn cliënt vijf of tien jaar de bak in moet", zei raadsman Erik Thomas. "Ik lig er 's nachts niet wakker van. Dat heb ik wel als ik het gevoel heb dat ik en mijn cliënt niet serieus worden genomen. Dat gevoel kreeg ik hier. Het was my way or the highway."

Salvo negatieve beslissingen
Advocaat Guy Koppen zegt 'liever vrienden dan vijanden' te zijn met de rechters. "Dit is een middel waar we niet met plezier naar grijpen, maar het werd onvermijdelijk. Het deugt niet wat hier gebeurd is. Dit was een salvo aan negatieve beslissingen."

De rechtbank keurde onder meer goed dat de aanklacht van justitie op het laatste moment werd aangepast en dat een, in de ogen van de advocaten, belangrijk dossier niet aan alle partijen werd verstrekt.

Lorenzo de bankmol
Binnen nu en vier weken doet de wrakingskamer uitspraak. Pas daarna wordt er gekeken naar een nieuwe datum voor het proces tegen de bankrovers. Die zaak draait om Lorenzo J. (27), een medewerker van de Rabobank die gevoelige informatie verstrekte aan een groep mannen. Zodra een klant van de bank een groot geldbedrag opnam, werd hij overvallen. Dat gebeurde onder meer in Venlo en het Brabantse Zundert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen