Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaten bankrovers halen uit naar rechters: 'Deugt niet'

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 11:36

De advocaten van een groep bankrovers hebben stevig uitgehaald naar de rechters in die zaak. "Er is een kantelpunt bereikt, het vertrouwen in deze rechters is er niet meer", zei raadsman Guy Koppen.

De zaak, die onder andere draait om een Venlose roof, ligt door het conflict al maanden stil.

Lees ook: Advocaten en rechtbank in de clinch: zaak bankmol vertraagd

Kookpunt bereikt
De spanningen tussen deze advocaten en rechters bereikten in februari al een kookpunt. Dat ging zelfs zo ver dat de rechtbank werd gewraakt; eenvoudig gezegd vragen advocaten dan om het functioneren van de rechters te beoordelen. Dat wordt gedaan door andere rechters. Dinsdag mochten de hoofdrolspelers hun zegje doen, ruim vijf maanden nadat de bom ontplofte.

Niet plezierig
De drie gewraakte rechters hielden het bij een korte verklaring. "In onze ogen zijn de wrakingsverzoeken niet gegrond en is er geen sprake van bevooroordeeldheid", zei één van hen. "Het was niet de meest plezierige zitting", reageerde ze kort, nadat haar gevraagd werd naar de sfeer tijdens het bankroversproces.

Lees ook: Brabantse bankrovers struikelden over Limburgse politie

My way or the highway
De advocaten waren breder van stof. "Het interesseert me helemaal niets of mijn cliënt vijf of tien jaar de bak in moet", zei raadsman Erik Thomas. "Ik lig er 's nachts niet wakker van. Dat heb ik wel als ik het gevoel heb dat ik en mijn cliënt niet serieus worden genomen. Dat gevoel kreeg ik hier. Het was my way or the highway."

Salvo negatieve beslissingen
Advocaat Guy Koppen zegt 'liever vrienden dan vijanden' te zijn met de rechters. "Dit is een middel waar we niet met plezier naar grijpen, maar het werd onvermijdelijk. Het deugt niet wat hier gebeurd is. Dit was een salvo aan negatieve beslissingen."

De rechtbank keurde onder meer goed dat de aanklacht van justitie op het laatste moment werd aangepast en dat een, in de ogen van de advocaten, belangrijk dossier niet aan alle partijen werd verstrekt.

Lorenzo de bankmol
Binnen nu en vier weken doet de wrakingskamer uitspraak. Pas daarna wordt er gekeken naar een nieuwe datum voor het proces tegen de bankrovers. Die zaak draait om Lorenzo J. (27), een medewerker van de Rabobank die gevoelige informatie verstrekte aan een groep mannen. Zodra een klant van de bank een groot geldbedrag opnam, werd hij overvallen. Dat gebeurde onder meer in Venlo en het Brabantse Zundert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen