Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocate over duur megaproces Bandidos: 'Onmenselijk'

Geplaatst opvrijdag 28 mei 2021 - 15:08

Advocate Gitte Stevens hekelt in de zaak tegen motorclub Bandidos de lange duur van de procesgang. "Zes jaar moeten wachten op een berechting is onmenselijk", zegt ze in het afsluitende pleidooi van het megaproces.

Ze vindt zo'n lange duur in strijd met de goede procesorde. Van een criminele organisatie waarvan het Openbaar Ministerie (OM) spreekt, is geen sprake, stelt ze. Hooguit hebben individuele leden strafbare feiten gepleegd, maar dat gebeurde volgens de advocate niet in clubverband.

"De zaak dient gewoon op zijn merites te worden beoordeeld. Vrouwe Justitia is blind, althans zij dient dat te zijn, ook voor tattoos en colors", aldus Stevens.

Lees ook: Advocate kritisch: 'Bandidos-zaak gebouwd op drijfzand'

Belgisch drugsonderzoek
De rechtbank in Maastricht hield vrijdag de laatste van zeventien zittingsdagen in dit omvangrijke proces. Voormalig vicepresident Marco H. (54) van de motorclub, die vrijdag samen met zijn echtgenote Martha S. (53) voor de rechter stond, zal daar niet bij zijn, laat Stevens weten. Hij zit namelijk vast in Hasselt (B) voor een andere (drugs)zaak.

Verdacht van diverse strafbare feiten
Stevens heeft felle kritiek op de lange duur van de procesgang. De 25 verdachten, van wie de meesten lid waren van de motorclub, worden wisselend verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie, openlijke geweldpleging, witwassen, drugshandel en afpersing. Tegen de verdachten eiste justitie straffen variërend van drie maanden cel tot vijf jaar en zeven maanden. De aanklager paste een strafvermindering van gemiddeld 20 procent toe omdat de zaak al zo lang duurt.

Lees ook: Ex-vicepresident Bandidos: 'Het was een rommeltje'

Onvoldoende bewijs
"Het OM verzamelt feiten, die veelal niet bewezen kunnen worden, om zo te komen tot een veroordeling van deelname aan een criminele organisatie", stelt de raadsvrouw. Ze zegt dat tien van de elf aangedragen verdenkingen van justitie niet bewezen kunnen worden of aantoonbaar onjuist zijn.

Dan blijft er over: een openlijke geweldpleging bij het Sittardse café Dug-Out op 7 mei 2015. De motorclub had problemen met Hells Angels en wilde die uitpraten. Dat liep echter anders af. Enkele leden van Red Devils, een supportclub van de Angels, werden in elkaar geslagen. Vanwege dit feit vindt de verdediging een lichtere straf passend. De aanklager eiste donderdag tegen Marco een celstraf van vijf jaar en zeven maanden.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Uitspraak in juli
Na zes jaar en één dag na de arrestatie van leden van de Bandidos is er een einde gekomen aan de behandeling, zegt de rechtbankvoorzitter. "Het was nog een heel ding, moet ik zeggen!" Op 9 juli doet de rechter uitspraak in alle zaken tegen de Bandidos.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen