Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocate kritisch: 'Bandidos-zaak gebouwd op drijfzand'

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 6:16

De zaak tegen motorclub Bandidos is volledig opgeblazen, claimen betrokken advocaten. Raadsvrouw Gitte Stevens noemt het 'een zaak gebouwd op drijfzand'.

Ze doelt op alle losse zaken van (oud-)leden, die in haar ogen onterecht als clubzaken zijn aangemerkt.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Happy hour
Stevens spreekt namens Geert F. (48), tegen wie 31 maanden gevangenisstraf is geëist. Volgens de advocate gaat het om een 'bijzonder oude zaak', die in haar ogen niet eens meer voor de rechter gebracht had mogen worden. Stevens vraagt op vrijwel alle punten vrijspraak voor Geert.

Dat justitie Geert en andere leden vervolgt voor losse zaken is tot daar aan toe, maar dat ze daarmee tracht het etiket 'criminele organisatie' op te plakken gaat Stevens te ver. "Het voelt als een omgekeerd happy hour: twee halen, één betalen."

Geen straf
Tegen president Harrie Ramakers (57) eiste justitie 20 maanden gevangenisstraf. Daar blijft, als het aan advocaat Leon van Kleef ligt, niets van over. Ook Van Kleef vindt dat justitie de motorclub te eenvoudig wegzet als criminele organisatie. Daarnaast zou de rol van Harrie tijdens de beruchte bikervechtpartij bij het Sittardse café Dug-Out minimaal zijn geweest.

Wie is de baas?
Phil Boonen, raadsman van Jan C. (63), vraagt zich hardop af of 'onzuivere elementen' een rol spelen in de vervolging van de motorclub. Want was dit echt een criminele organisatie, of wilden autoriteiten simpelweg laten zien wie de baas was? En als het al een criminele bende was, wanneer is iemand dan strafbaar?

"Je was erbij, dus je bent erbij zou niet mogen gelden", stelt Boonen. "Als er al strafbare feiten zijn gepleegd, dan is dat door andere leden gebeurd. Niet door mijn cliënt."

Drugs en vuurwerk
Kevin S. (36) was weliswaar geen lid van de club, maar kwam met drugsfeiten en het aantreffen van zwaar vuurwerk toch terug in het onderzoek. Zijn advocate Sjanneke de Crom ziet echter te weinig bewijs voor Kevins betrokkenheid bij de vondst van bmk in zijn autogarage. Ook voor het vuurwerk zou hij niet veroordeeld moeten worden, stelt De Crom. Hij zou wel verantwoordelijk zijn voor een hennepplantage, maar die zou minder vaak zijn geoogst dan justitie berekende.

Hoogste strafeis
Dinsdag komen advocaten Warmolt Lunsingh Tonckens en Bart Welvaart aan het woord namens vader Karel (57) en zoon William V. (37). Zij hoorden met respectievelijk 67 en 48 maanden tot dusver de hoogste strafeisen. Later deze maand worden de zaken van vermeende kopstukken Marco H. (54) en Winfried H. (50) besproken en horen ook ook zij hun strafeis. Dat kon niet eerder, omdat Marco onlangs werd gearresteerd in een Belgisch drugsonderzoek en hij dus niet gehoord kon worden in het Bandidosproces.

Op 9 juli doet de rechter uitspraak in alle zaken tegen de Bandidos.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen