Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocate kritisch: 'Bandidos-zaak gebouwd op drijfzand'

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 6:16

De zaak tegen motorclub Bandidos is volledig opgeblazen, claimen betrokken advocaten. Raadsvrouw Gitte Stevens noemt het 'een zaak gebouwd op drijfzand'.

Ze doelt op alle losse zaken van (oud-)leden, die in haar ogen onterecht als clubzaken zijn aangemerkt.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Happy hour
Stevens spreekt namens Geert F. (48), tegen wie 31 maanden gevangenisstraf is geëist. Volgens de advocate gaat het om een 'bijzonder oude zaak', die in haar ogen niet eens meer voor de rechter gebracht had mogen worden. Stevens vraagt op vrijwel alle punten vrijspraak voor Geert.

Dat justitie Geert en andere leden vervolgt voor losse zaken is tot daar aan toe, maar dat ze daarmee tracht het etiket 'criminele organisatie' op te plakken gaat Stevens te ver. "Het voelt als een omgekeerd happy hour: twee halen, één betalen."

Geen straf
Tegen president Harrie Ramakers (57) eiste justitie 20 maanden gevangenisstraf. Daar blijft, als het aan advocaat Leon van Kleef ligt, niets van over. Ook Van Kleef vindt dat justitie de motorclub te eenvoudig wegzet als criminele organisatie. Daarnaast zou de rol van Harrie tijdens de beruchte bikervechtpartij bij het Sittardse café Dug-Out minimaal zijn geweest.

Wie is de baas?
Phil Boonen, raadsman van Jan C. (63), vraagt zich hardop af of 'onzuivere elementen' een rol spelen in de vervolging van de motorclub. Want was dit echt een criminele organisatie, of wilden autoriteiten simpelweg laten zien wie de baas was? En als het al een criminele bende was, wanneer is iemand dan strafbaar?

"Je was erbij, dus je bent erbij zou niet mogen gelden", stelt Boonen. "Als er al strafbare feiten zijn gepleegd, dan is dat door andere leden gebeurd. Niet door mijn cliënt."

Drugs en vuurwerk
Kevin S. (36) was weliswaar geen lid van de club, maar kwam met drugsfeiten en het aantreffen van zwaar vuurwerk toch terug in het onderzoek. Zijn advocate Sjanneke de Crom ziet echter te weinig bewijs voor Kevins betrokkenheid bij de vondst van bmk in zijn autogarage. Ook voor het vuurwerk zou hij niet veroordeeld moeten worden, stelt De Crom. Hij zou wel verantwoordelijk zijn voor een hennepplantage, maar die zou minder vaak zijn geoogst dan justitie berekende.

Hoogste strafeis
Dinsdag komen advocaten Warmolt Lunsingh Tonckens en Bart Welvaart aan het woord namens vader Karel (57) en zoon William V. (37). Zij hoorden met respectievelijk 67 en 48 maanden tot dusver de hoogste strafeisen. Later deze maand worden de zaken van vermeende kopstukken Marco H. (54) en Winfried H. (50) besproken en horen ook ook zij hun strafeis. Dat kon niet eerder, omdat Marco onlangs werd gearresteerd in een Belgisch drugsonderzoek en hij dus niet gehoord kon worden in het Bandidosproces.

Op 9 juli doet de rechter uitspraak in alle zaken tegen de Bandidos.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen