Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat wil inventarisatie van asbestproblemen

Geplaatst opvrijdag 12 augustus 2016 - 17:33

Bob Ruers, ’s lands bekendste en succesvolste asbestadvocaat, pleit voor een nationale inventarisatie van alle panden die voor 1993 gebouwd zijn. In de meeste zit namelijk asbest.

In ongeveer 80 procent van die gebouwen zit volgens Ruers asbest, vaak zonder dat de bewoners dat weten. Minieme asbestdeeltjes kunnen bij inademing kanker veroorzaken.

Controleurs
Sittardenaar Ruers, tevens Eerste Kamerlid, stelt voor controleurs in het hele land op pad te sturen om woningen te inspecteren op de aanwezigheid van asbest. "Opruimen begint bij weten. Na een inventarisatie kun je prioriteiten stellen en je budget voor saneringen optimaal inzetten."

'God zegene de greep'
Ruers wil burgers niet dwingen asbest te saneren, want op bepaalde plekken kan het geen kwaad. "Wel is het belangrijk om te weten waar het zit, teneinde de mensen te beschermen. Dan kun je efficiënt werken. Niet zo van: God zegene de greep. De overheid is de enige partij die een nationale asbestinventarisatie kan regelen."

Schrijnende gevallen
Hij krijgt in zijn advocatenpraktijk regelmatig schrijnende gevallen op zijn bordje. Zoals een pand dat vol zit met versleten asbest-plafondplaten. Daar heeft twintig jaar een kinderdagverblijf in gezeten, zonder dat de leiding wist van de risico’s. Een nieuwe huurder liet het pand inspecteren en moest het daarna voor zijn eigen veiligheid onmiddellijk verlaten. Ruers zit nu met de vraag of hij de kinderen en ouders van het dagverblijf moet inlichten.

Zaterdag een uitgebreid interview met Ruers in De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oud-gedeputeerde Ruers weer terug in Eerste Kamer
Provincie wil geen afspraken over terugdringen CO2
Asbest wordt dure grap voor particulier en bedrijf
Loket voor asbestvragen
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen