Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat wil inventarisatie van asbestproblemen

Geplaatst opvrijdag 12 augustus 2016 - 17:33

Bob Ruers, ’s lands bekendste en succesvolste asbestadvocaat, pleit voor een nationale inventarisatie van alle panden die voor 1993 gebouwd zijn. In de meeste zit namelijk asbest.

In ongeveer 80 procent van die gebouwen zit volgens Ruers asbest, vaak zonder dat de bewoners dat weten. Minieme asbestdeeltjes kunnen bij inademing kanker veroorzaken.

Controleurs
Sittardenaar Ruers, tevens Eerste Kamerlid, stelt voor controleurs in het hele land op pad te sturen om woningen te inspecteren op de aanwezigheid van asbest. "Opruimen begint bij weten. Na een inventarisatie kun je prioriteiten stellen en je budget voor saneringen optimaal inzetten."

'God zegene de greep'
Ruers wil burgers niet dwingen asbest te saneren, want op bepaalde plekken kan het geen kwaad. "Wel is het belangrijk om te weten waar het zit, teneinde de mensen te beschermen. Dan kun je efficiënt werken. Niet zo van: God zegene de greep. De overheid is de enige partij die een nationale asbestinventarisatie kan regelen."

Schrijnende gevallen
Hij krijgt in zijn advocatenpraktijk regelmatig schrijnende gevallen op zijn bordje. Zoals een pand dat vol zit met versleten asbest-plafondplaten. Daar heeft twintig jaar een kinderdagverblijf in gezeten, zonder dat de leiding wist van de risico’s. Een nieuwe huurder liet het pand inspecteren en moest het daarna voor zijn eigen veiligheid onmiddellijk verlaten. Ruers zit nu met de vraag of hij de kinderen en ouders van het dagverblijf moet inlichten.

Zaterdag een uitgebreid interview met Ruers in De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oud-gedeputeerde Ruers weer terug in Eerste Kamer
Provincie wil geen afspraken over terugdringen CO2
Asbest wordt dure grap voor particulier en bedrijf
Loket voor asbestvragen
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen