Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat wil inventarisatie van asbestproblemen

Geplaatst opvrijdag 12 augustus 2016 - 17:33

Bob Ruers, ’s lands bekendste en succesvolste asbestadvocaat, pleit voor een nationale inventarisatie van alle panden die voor 1993 gebouwd zijn. In de meeste zit namelijk asbest.

In ongeveer 80 procent van die gebouwen zit volgens Ruers asbest, vaak zonder dat de bewoners dat weten. Minieme asbestdeeltjes kunnen bij inademing kanker veroorzaken.

Controleurs
Sittardenaar Ruers, tevens Eerste Kamerlid, stelt voor controleurs in het hele land op pad te sturen om woningen te inspecteren op de aanwezigheid van asbest. "Opruimen begint bij weten. Na een inventarisatie kun je prioriteiten stellen en je budget voor saneringen optimaal inzetten."

'God zegene de greep'
Ruers wil burgers niet dwingen asbest te saneren, want op bepaalde plekken kan het geen kwaad. "Wel is het belangrijk om te weten waar het zit, teneinde de mensen te beschermen. Dan kun je efficiënt werken. Niet zo van: God zegene de greep. De overheid is de enige partij die een nationale asbestinventarisatie kan regelen."

Schrijnende gevallen
Hij krijgt in zijn advocatenpraktijk regelmatig schrijnende gevallen op zijn bordje. Zoals een pand dat vol zit met versleten asbest-plafondplaten. Daar heeft twintig jaar een kinderdagverblijf in gezeten, zonder dat de leiding wist van de risico’s. Een nieuwe huurder liet het pand inspecteren en moest het daarna voor zijn eigen veiligheid onmiddellijk verlaten. Ruers zit nu met de vraag of hij de kinderen en ouders van het dagverblijf moet inlichten.

Zaterdag een uitgebreid interview met Ruers in De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Oud-gedeputeerde Ruers weer terug in Eerste Kamer
Provincie wil geen afspraken over terugdringen CO2
Asbest wordt dure grap voor particulier en bedrijf
Loket voor asbestvragen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen