Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat wil inventarisatie van asbestproblemen

Geplaatst opvrijdag 12 augustus 2016 - 17:33

Bob Ruers, ’s lands bekendste en succesvolste asbestadvocaat, pleit voor een nationale inventarisatie van alle panden die voor 1993 gebouwd zijn. In de meeste zit namelijk asbest.

In ongeveer 80 procent van die gebouwen zit volgens Ruers asbest, vaak zonder dat de bewoners dat weten. Minieme asbestdeeltjes kunnen bij inademing kanker veroorzaken.

Controleurs
Sittardenaar Ruers, tevens Eerste Kamerlid, stelt voor controleurs in het hele land op pad te sturen om woningen te inspecteren op de aanwezigheid van asbest. "Opruimen begint bij weten. Na een inventarisatie kun je prioriteiten stellen en je budget voor saneringen optimaal inzetten."

'God zegene de greep'
Ruers wil burgers niet dwingen asbest te saneren, want op bepaalde plekken kan het geen kwaad. "Wel is het belangrijk om te weten waar het zit, teneinde de mensen te beschermen. Dan kun je efficiënt werken. Niet zo van: God zegene de greep. De overheid is de enige partij die een nationale asbestinventarisatie kan regelen."

Schrijnende gevallen
Hij krijgt in zijn advocatenpraktijk regelmatig schrijnende gevallen op zijn bordje. Zoals een pand dat vol zit met versleten asbest-plafondplaten. Daar heeft twintig jaar een kinderdagverblijf in gezeten, zonder dat de leiding wist van de risico’s. Een nieuwe huurder liet het pand inspecteren en moest het daarna voor zijn eigen veiligheid onmiddellijk verlaten. Ruers zit nu met de vraag of hij de kinderen en ouders van het dagverblijf moet inlichten.

Zaterdag een uitgebreid interview met Ruers in De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oud-gedeputeerde Ruers weer terug in Eerste Kamer
Provincie wil geen afspraken over terugdringen CO2
Asbest wordt dure grap voor particulier en bedrijf
Loket voor asbestvragen
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen