Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat Van Rey: 'Niet de bedoeling te gaan marchanderen'

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 17:38

De advocaat van Jos van Rey, Gitte Stevens, zegt dat het niet de bedoeling is te gaan marchanderen over de vordering van bijna drie ton van het Openbaar Ministerie op haar cliënt.

"Maar een lange procedure helpt ook niemand. Daarom zullen we aftasten of er mogelijkheden bestaan voor een vergelijk. Ik kan er nu niks zinnigs over zeggen", aldus Stevens.

Eis
De rechtbank in Rotterdam riep vrijdag tijdens een zogeheten regiezitting beide partijen op om met elkaar om de tafel te gaan zitten. Het is onwaarschijnlijk dat de eis volledig wordt toegewezen. Maar ook dat die helemaal van tafel gaat, zo maakte rechtbankvoorzitter Jacco Janssen duidelijk.

Lees ook: Jos van Rey voor rechter voor vordering van bijna 3 ton

Saint Tropez
De vordering van het Openbaar Ministerie is een rechtstreeks gevolg van de veroordeling van Van Rey in hoger beroep tot één jaar voorwaardelijk, onder meer vanwege witwassen en passieve ambtelijke corruptie. Daarbij ging het bijvoorbeeld om reisjes naar de vakantievilla van vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol in Saint Tropez, maar ook om etentjes en vakantietrips. Volgens het OM heeft dat bij elkaar opgeteld Van Rey een voordeel van bijna drie ton opgeleverd.

Advocaat Gitte Stevens herhaalde tijdens de zitting dat de berekening aan alle kanten rammelt.

Star
Maar ze is wel bereid om te praten over een schikking. "Ook al noemde de rechtbank de opstelling van het OM star. En blijft mijn cliënt principieel ontkennen dat er iets niet zou kloppen", zo zegt Stevens.

Lees ook: Van Rey treft mogelijk schikking over tonnenclaim

Instemmen
Als er uitzicht is op een akkoord, gaat zij dat voorleggen aan Van Rey zelf. "Want hij moet zich er natuurlijk wel in kunnen vinden en ermee instemmen. Anders gaat het procederen door." Van Rey heeft al gezegd niet bij het gesprek met het OM aanwezig te willen zijn.

Aard van de giften
Advocaat Stevens heeft verder begrip voor het besluit van de rechtbank om maar drie van de ongeveer twintig getuigen toe te wijzen, die zij wilde laten horen. Het gaat om Piet van Pol en zijn vrouw en oud-burgemeester Henk van Beers van Roermond. Volgens de rechtbank gaan veel van de voorgestelde getuigen over de aard van de giften en niet om de hoogte ervan. Terwijl het om dat laatste draait.

Ook het inschakelen van een onafhankelijke financiële deskundige wees de rechtbank af. Al liet zij wel de mogelijkheid open daar in een later stadium opnieuw naar te kijken.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen