Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat van Jos Brech: 'Er is twijfel, dan spreekt u vrij'

Geplaatst opmaandag 12 oktober 2020 - 10:41

De advocaat van Jos Brech (57) vindt dat de rechter zijn cliënt alleen maar kan vrijspreken van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. "Er zijn altijd twijfels geweest. En bij twijfel spreekt u vrij."

Daarmee trapte de raadsman zijn pleidooi maandagmorgen af. Roethof herhaalde nog maar eens dat hij geen enkel bewijs ziet tegen zijn cliënt.

Lees ook: Justitie eist 15 jaar gevangenis voor doden Nicky Verstappen

Alleen vrijspraak
In de ogen van de advocaat hebben de aanklagers zich te veel gericht op dna-sporen. "Wat zeggen die sporen?" Daarnaast kwam er nooit een eenduidig antwoord op de vraag of Nicky daadwerkelijk misbruikt is, en hoe hij is overleden. "Kunnen die feiten waarvan cliënt verdacht wordt überhaupt worden vastgesteld? Bij twijfel is alleen vrijspraak mogelijk."

Ideale verdachte
Roethof noemde het 'tekenend' dat justitie zich uitgebreid stortte op de persoon Brech. "Uit armoede heeft men zich gestort op zijn persoon. Kijk maar naar zijn verleden, kijk maar naar zijn computer. Van mijn cliënt is de ideale verdachte gemaakt", zei Roethof.

"Maar het is opvallend dat, ondanks alle aandacht voor deze zaak, er niemand naar voren is gestapt die zegt: 'Hij heeft ook iets dergelijks bij mij geprobeerd'. En dat in het huidige MeToo-tijdperk. Dat zegt toch alles? Het verleden is bij deze verdachte kennelijk het verleden."

Gerald Roethof, advocaat van Jos Brech, over zaak Nicky Verstappen.

Schiedammer Parkmoord
De advocaat waarschuwde de rechtbank voor een gerechtelijke dwaling. Hij wees daarbij op zaken waarin de verkeerde werd veroordeeld, zoals de Schiedammer Parkmoord. "Hoe kan het dat er zoveel lessen uit het verleden zijn vergeten? Dit is hét recept voor een nieuwe gerechtelijke dwaling", wees hij op het dossier Nicky Verstappen.

Veel gewicht
Volgens Roethof is er te veel gewicht gehangen aan het zwijgen van Brech. "Er is veel energie gestoken in het criminaliseren van zijn proceshouding. Eerst was hij een weigeraar, daarna kwam hij volgens de officieren met een afgestemde verklaring. Maar let op: het zwijgrecht is nog altijd een recht. Dat mag niet tegen cliënt worden gebruikt."

Lees ook: Moeder van Nicky over 'roofdier' Brech: 'Nick was kansloos'

Verdachte kampleider
De kritiek van justitie op de verklaring van Brech wuifde Roethof weg. "Als wij echt een verklaring hadden afgestemd, had cliënt ook een andere verklaring kunnen afleggen. Bijvoorbeeld dat hij bij kampleider en zedendelinquent Joos Barten, die ook lang verdachte is geweest, op bezoek is geweest op 11 augustus 1998, dat daar kinderkleding in huis lag, dat hij die kleding heeft aangeraakt."

Ook dat scenario zou, volgens Roethof, het dna op het lichaam en de kleding van Nicky verklaren. "Wie zegt dan dat dit niet is gebeurd? Maar dat heeft hij niet verklaard. Zijn verhaal was oprecht."

Pyjamabroek
Nicky verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Later werd hij verderop op de heide gevonden, enkel gekleed in zijn onder- en pyjamabroek. Brech kwam bijna twintig jaar later concreet in beeld na een grootschalig dna-onderzoek. Hij heeft verklaard dat Nicky al dood was toen hij het elfjarige jongetje vond op de Brunssummerheide.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen