Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat van Brech: 'Zaken over kindjes raken me'

Geplaatst opvrijdag 7 september 2018 - 13:49

Advocaat Gerald Roethof (45) is de man die Jos Brech bijstaat tijdens het Nicky Verstappen-proces. Maar wie is de man die de meest besproken verdachte van het land verdedigt? "Wat me kan raken, zijn zaken waar het gaat over kindjes."

Zwollenaar Roethof is afkomstig uit een echte advocatenfamilie. Vader Max, zus Machteld en broer Ronald werken allemaal in toga. In 2017 maakte zijn andere zus, Mildred, een documentaire over een deel van de familie.

Onschuldige kinderen
In die documentaire, van december 2017, gaat Roethoef onder meer in op zaken waarin kinderen slachtoffer zijn. 'Normale' dossiers doen hem naar eigen zeggen niets meer. "Wat me wel kan raken, zijn zaken waar het gaat over kindjes. Kijk, kinderen zijn onschuldig. En die kunnen niet voor zichzelf opkomen. Kunnen zichzelf niet verdedigen. Dus zaken met betrekking tot kinderporno, dat ligt altijd gevoelig. Dan ga je aan je eigen kinderen denken natuurlijk."

YouTube / Human Nature Films

Bekende zaken
Gerald Roethoef verdedigde de nabestaanden van Mitch Henriquez, die op 28 juni 2015 overleed door politiegeweld. Ook stond hij rapper Djaga Djaga, geboren als Jason, bij toen hij verdacht werd in een liquidatiezaak. In Limburg dook zijn naam recent op in het dossier van Ömer Köksal, die op 1 november 2017 werd doodgeschoten in Blerick. Hij verdedigt verdachte Gianni Q. in die zaak.

Net een arts
Roethoef zegt in De Verdedigers, de genoemde documentaire, dat hij niet emotioneel betrokken raakt. "Je ziet heel veel, net als artsen. De eerste keer dat iemand overlijdt, zal voor de arts zeer pijnlijk zijn. En als je dan twintig jaar als arts bezig bent en het vaker gezien hebt, dan doet het je iets, maar uiteindelijk ga je naar huis en lig je naast je vrouw. En de volgende dag word je vrolijk wakker. Als ik op mijn bed lig: bam. Weg ben ik. Heerlijk. Heerlijk slapen."

Geen emoties
De zaak Verstappen lijkt een zaak waarbij Roethoef zijn emoties even in de koelkast moet zetten. Naar eigen zeggen neemt de raadsman alleen zaken aan die hij interessant vindt. "En waarbij ik zelf ook makkelijk mijn emoties kan uitschakelen." Dat betekent overigens niet dat de Zwollenaar geen emoties heeft. "Je hebt geen wetboek nodig om te zeggen: gij zult niet verkrachten, gij zult niet roven, gij zult niet moorden. Daar heb ik zelfs geen Bijbel, geen Koran voor nodig. Dat zijn gewoon menselijke basis beginselen."

Etnische profilering
Overigens drukte de advocaat zijn neus ook nadrukkelijk tegen het venster in de landelijke discussies over etnische profilering. Zo werd hij naar eigen zeggen in 2008 onterecht aangehouden, omdat hij getint is en in een BMW 7-serie reed. Roethof is regelmatig spreker in het debat over Zwarte Piet. Hij heeft een Surinaamse vader, kwam in Zwolle ter wereld, maar woonde later weer tien jaar in Paramaribo.

Geen verhaal
Over de zaak van Jos Brech kan de advocaat nog weinig zeggen, overigens tot zijn eigen frustratie. Brech zit in beperking, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Roethoef is de enige die nu met de man uit Simpelveld mag praten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen