Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat oud-zorgbestuurder SGL: 'Oneerlijk proces'

Geplaatst opmaandag 6 november 2017 - 13:09

Voormalig topman Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL krijgt geen eerlijk proces.

Dat verkondigde zijn advocaat Sjef Römkens maandag voor de rechtbank van Roermond.

Niet-ontvankelijk
De advocaat wil dat de rechtszaak wordt stopgezet door het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

De J. moet zich verantwoorden voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. Hij zou voor bijna twee miljoen euro aan zorggelden voor privézaken gebruikt hebben.

Lees ook: Luxe kunst en dure paarden: zorgbaas verduisterde miljoenen

Dossier
Volgens zijn advocaat heeft hij het dossier nog altijd niet volledig mogen inzien, mogen sommige getuigen niet worden gehoord en enkele gewenste documenten niet worden toegevoegd aan het dossier.

"De J. wist pas na een jaar dat het onderzoek niet om SGL draait, maar om hemzelf", aldus de advocaat. "Als ze hem eerder verhoord hadden, was de kous snel af geweest en hadden we nu niet hier gestaan. Het hele onderzoek van de FIOD is sowieso een ramp. De inspectiedienst is vanaf de eerste dag vooringenomen geweest."

Vijf jaar
Het is advocaat
Römkens een doorn in het oog dat de zaak al ruim vijf jaar sleept. Ook om die reden wil hij dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard en dat de rechtszaak wordt stopgezet.

Rancune
De zaak kwam in 2010 aan het rollen door een anonieme tip. Later werd duidelijk dat het om een medewerker van SGL gaat. Volgens de verdediging had hij het "uit rancune” gemunt op De J. "Sinds de dag van de inval, is bij De J. het licht uitgegaan", verwoordt de advocaat de impact van de hele zaak op de voormalig SGL-bestuurder.

Behalve De J. is ook zijn vrouw Desirée T. verdachte. Zij werkte onder andere bij SGL en zou betrokken zijn bij de fraude. De advocaat wil dat de zaak tegen de vrouw apart en op korte termijn wordt behandeld omdat zij nagenoeg geen rol zou hebben gespeeld in de zaak.

Regiezitting
Deze week wordt de zaak besproken in de vorm van een zogenoemde regiezitting en kunnen beide partijen nog verdere onderzoekswensen kenbaar maken. Maandag kreeg de advocaat het woord, woensdag is het OM aan de beurt.

De inhoudelijke behandeling volgt pas volgend jaar.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen