Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat: ontucht met petekind was verkrachting

Geplaatst opdinsdag 22 maart 2016 - 6:28

De van ontucht verdachte Sittardenaar Rudy L. (47) wordt mogelijk vervolgd voor verkrachting.

Het Openbaar Ministerie (OM) legde ontucht ten laste maar is maandag door de rechtbank teruggefloten. Dat gebeurde op verzoek van strafrechtadvocaat Alper Çinar. De raadsman staat een 15-jarig slachtoffer en diens ouders bij.

Petekind
Volgens het OM heeft Rudy L. tussen januari en oktober 2015 bij zijn 15-jarig petekind uit de gemeente Maasgouw onzedelijke handelingen verricht. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, maandag in Maastricht, kwam echter naar voren dat de periode mogelijk tot zes jaar bedraagt.

'Verkrachting'
Omdat L. oppas was van het slachtoffer, is sprake van gezagsverhoudingen. Dat werkt strafverzwarend. "Daarnaast kan in deze zaak gesproken worden van verkrachting", zegt advocaat Çinar. Die heeft het Openbaar Ministerie meerdere keren verzocht de tenlastelegging tegen Rudy L. aan te passen.

Het OM ging daar niet in mee. "We zijn daarom een artikel 12-procedure gestart bij het hooggerechtshof in Den Bosch. Dat zal een oordeel moeten vellen." Artikel 12 is een klachtenprocedure die wordt gestart als het OM besluit een verdachte niet te vervolgen.

Afwachten
Nu wordt de procedure gebruikt om verzwaring van de aanklacht te eisen. "Daarom vroeg ik de rechtbank om aanhouding van de zaak." Het OM verzette zich daartegen, net als L.’s raadsman Naher Birrou, maar de rechtbank willigde het verzoek in. "Een uitspraak van het hof kan deze zaak raken. Het is in ieders belang dat af te wachten”, verklaarde de voorzitter van de rechtbank.

'Oog voor rechten slachtoffer'
Mocht het hooggerechtshof Çinar in het gelijk stellen, dan heeft dat mogelijk verstrekkende gevolgen voor de rechtspraak. Slachtoffers en nabestaanden krijgen dan invloed op de tenlastelegging. "Het past binnen de tendens om het slachtoffer een belangrijkere positie in het proces te geven. Er moet voldoende oog zijn voor de rechten van het slachtoffer. Je ziet dat die zich meer bewust worden van hun mogelijkheden", aldus persrechter Marc Bax.

Het OM kan nog niets zeggen over eventuele gevolgen. "Dit is voor ons een noviteit. We moeten afwachten wat het hof besluit."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Sittardenaar pleegt maanden ontucht met 15-jarige jongen'
OM verzwaart aanklacht tegen verdachte van ontucht
Eis: gevangenisstraf voor ontuchtpleger uit Obbicht
Taakstraffen voor maken en bezitten kinderporno
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen