Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat: 'Onderzoek naar Satudarah deugt niet'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 11:00

Volgens advocaat Peer Szymkowiak, die Satudarah-leden Stephan P. (42), Dirceu P. (35) en Henk N. (42) vertegenwoordigt, deugt het onderzoek naar de motorclub niet.

Justitie eiste dinsdag dertien jaar cel tegen Stephan, zeven tegen Dirceu en vier tegen Henk. Een belangrijk bewijsstuk in de zaak zijn de camera- en geluidsopnames, die de politie in het geheim maakte in het Satudarah-clubhuis in Geleen.

Lees ook: Dertien jaar gevangenisstraf geëist tegen Satudarah-baas

Niet rechtmatig
Szymkowiak stelt dat de heimelijke opnames niet mogen gelden als bewijs. Justitie handelde op basis van zeven maanden oude informatie, waar in eerste instantie niets mee is gedaan. "Daar is geen enkel onderzoek naar gedaan, terwijl het ging over informatie over zeer ernstige strafbare feiten." Volgens de advocaat is die oude informatie, die overigens alleen over Stephan ging, misbruikt om groen licht te krijgen om in het clubhuis te filmen.

Vreselijke geruchten
Justitie heeft, zo zegt hij, gehandeld op basis van geruchten. "Al jaren doen de vreselijkste geruchten de ronde; men zou zich bezighouden met grootschalige internationale handel in harddrugs en vuurwapens. Afpersingen van ondernemers in met name de horeca zouden aan de orde van de dag zijn. Zware mishandelingen, openlijke geweldpleging en clubgerelateerde benderivaliteit zouden de boventoon voeren."

Lees ook: Satudarah-president: 'We worden al jaren opgejaagd'

Negatief beeld
Volgens de raadsman blijkt uit het dossier dat er niets klopt van 'dat zeer negatieve beeld dat geschetst wordt door politiek en media'. De politie volgde liefst 28 vergaderingen van de club. "Zeven maanden lang. Dat heeft geleid tot een beperkt aantal feiten. Er blijkt niets van grootschalige drugs- en wapenhandel, niets van afpersingen van horecaondernemers."

Geen criminele organisatie
Dat Satudarah een criminele organisatie is, doet Szymkowiak af als onzin. "Cliënten hebben zich niet aangesloten bij Satudarah om strafbare feiten te plegen, daar hadden ze lidmaatschap van een motorclub niet voor nodig. Dat wordt wel duidelijk uit het strafblad van Stephan en andere verdachten in dit dossier." Stephan, president van de club, is eerder veroordeeld voor het doodschieten van een kastelein en het doodslaan van een cafébezoeker. Ook zat hij vast voor een drugsdelict.

Lees ook: Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

Szymkowiak vraagt op de meeste punten om vrijspraak voor zijn cliënten. Het pleidooi van de advocaat vormde het slot van de Satudarah-zaak. Op 22 februari doet de rechter uitspraak.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen