Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat: 'Onderzoek naar Satudarah deugt niet'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 11:00

Volgens advocaat Peer Szymkowiak, die Satudarah-leden Stephan P. (42), Dirceu P. (35) en Henk N. (42) vertegenwoordigt, deugt het onderzoek naar de motorclub niet.

Justitie eiste dinsdag dertien jaar cel tegen Stephan, zeven tegen Dirceu en vier tegen Henk. Een belangrijk bewijsstuk in de zaak zijn de camera- en geluidsopnames, die de politie in het geheim maakte in het Satudarah-clubhuis in Geleen.

Lees ook: Dertien jaar gevangenisstraf geëist tegen Satudarah-baas

Niet rechtmatig
Szymkowiak stelt dat de heimelijke opnames niet mogen gelden als bewijs. Justitie handelde op basis van zeven maanden oude informatie, waar in eerste instantie niets mee is gedaan. "Daar is geen enkel onderzoek naar gedaan, terwijl het ging over informatie over zeer ernstige strafbare feiten." Volgens de advocaat is die oude informatie, die overigens alleen over Stephan ging, misbruikt om groen licht te krijgen om in het clubhuis te filmen.

Vreselijke geruchten
Justitie heeft, zo zegt hij, gehandeld op basis van geruchten. "Al jaren doen de vreselijkste geruchten de ronde; men zou zich bezighouden met grootschalige internationale handel in harddrugs en vuurwapens. Afpersingen van ondernemers in met name de horeca zouden aan de orde van de dag zijn. Zware mishandelingen, openlijke geweldpleging en clubgerelateerde benderivaliteit zouden de boventoon voeren."

Lees ook: Satudarah-president: 'We worden al jaren opgejaagd'

Negatief beeld
Volgens de raadsman blijkt uit het dossier dat er niets klopt van 'dat zeer negatieve beeld dat geschetst wordt door politiek en media'. De politie volgde liefst 28 vergaderingen van de club. "Zeven maanden lang. Dat heeft geleid tot een beperkt aantal feiten. Er blijkt niets van grootschalige drugs- en wapenhandel, niets van afpersingen van horecaondernemers."

Geen criminele organisatie
Dat Satudarah een criminele organisatie is, doet Szymkowiak af als onzin. "Cliënten hebben zich niet aangesloten bij Satudarah om strafbare feiten te plegen, daar hadden ze lidmaatschap van een motorclub niet voor nodig. Dat wordt wel duidelijk uit het strafblad van Stephan en andere verdachten in dit dossier." Stephan, president van de club, is eerder veroordeeld voor het doodschieten van een kastelein en het doodslaan van een cafébezoeker. Ook zat hij vast voor een drugsdelict.

Lees ook: Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

Szymkowiak vraagt op de meeste punten om vrijspraak voor zijn cliënten. Het pleidooi van de advocaat vormde het slot van de Satudarah-zaak. Op 22 februari doet de rechter uitspraak.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen