Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat: 'Mensen kijken anders naar tabak door aangifte'

Geplaatst opmaandag 12 februari 2018 - 7:47

Tot blijdschap van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq sluiten steeds meer partijen zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

"Wat ik alvast met de aangifte heb bereikt, is dat mensen met een andere blik naar sigaretten gaan kijken", vertelt de strafpleiter tegenover NRC.

'Gezonde' roker
De zaak kreeg in Limburg meer aandacht doordat de Heerlense studente Charlotte Pelt zich bij Ficq meldde. De studente is de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter sleept. Zij vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten.

Lees ook: Heerlense studente wil tabaksindustrie voor de rechter

Verwoestende effecten
Ook steeds meer Limburgse gezondheidsinstellingen laten zich horen in Ficqs strijd tegen de sigarettenfabrikanten. Zo liet het MUMC+ in Maastricht zondag weten de actie samen met zeven andere universitaire ziekenhuizen te gaan steunen. "Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Wij beschouwen de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem." Eerder liet ook het Vincent van Gogh Instituut weten achter de aangifte te staan.

Lees ook: Ziekenhuis Maastricht steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Strijd
Bénédicte Ficq deed afgelopen september aangifte namens twee longpatiënten tegen de vier de grootste tabaksproducten die in Nederland actief zijn. En haar strijd heeft volgens haar effect. Mensen zouden sigaretten steeds vaker als een misdaad van een criminele industrie zien. Terecht, laat de strafrechtadvocaat aan de krant weten. "Iedereen doet hysterisch over een fipronileitje en wat rubberen korrels op sportvelden. Maar van sigaretten gaat in Nederland elk half uur iemand dood. Hoe kun je dat nou nog uitleggen?"

Het is wachten op een reactie van het Openbaar Ministerie. Die onderzoekt of het mogelijk is om strafrechtelijke stappen de ondernemen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen