Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat: 'Mensen kijken anders naar tabak door aangifte'

Geplaatst opmaandag 12 februari 2018 - 7:47

Tot blijdschap van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq sluiten steeds meer partijen zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

"Wat ik alvast met de aangifte heb bereikt, is dat mensen met een andere blik naar sigaretten gaan kijken", vertelt de strafpleiter tegenover NRC.

'Gezonde' roker
De zaak kreeg in Limburg meer aandacht doordat de Heerlense studente Charlotte Pelt zich bij Ficq meldde. De studente is de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter sleept. Zij vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten.

Lees ook: Heerlense studente wil tabaksindustrie voor de rechter

Verwoestende effecten
Ook steeds meer Limburgse gezondheidsinstellingen laten zich horen in Ficqs strijd tegen de sigarettenfabrikanten. Zo liet het MUMC+ in Maastricht zondag weten de actie samen met zeven andere universitaire ziekenhuizen te gaan steunen. "Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Wij beschouwen de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem." Eerder liet ook het Vincent van Gogh Instituut weten achter de aangifte te staan.

Lees ook: Ziekenhuis Maastricht steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Strijd
Bénédicte Ficq deed afgelopen september aangifte namens twee longpatiënten tegen de vier de grootste tabaksproducten die in Nederland actief zijn. En haar strijd heeft volgens haar effect. Mensen zouden sigaretten steeds vaker als een misdaad van een criminele industrie zien. Terecht, laat de strafrechtadvocaat aan de krant weten. "Iedereen doet hysterisch over een fipronileitje en wat rubberen korrels op sportvelden. Maar van sigaretten gaat in Nederland elk half uur iemand dood. Hoe kun je dat nou nog uitleggen?"

Het is wachten op een reactie van het Openbaar Ministerie. Die onderzoekt of het mogelijk is om strafrechtelijke stappen de ondernemen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen