Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Advocaat: 'Mensen kijken anders naar tabak door aangifte'

Geplaatst opmaandag 12 februari 2018 - 7:47

Tot blijdschap van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq sluiten steeds meer partijen zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

"Wat ik alvast met de aangifte heb bereikt, is dat mensen met een andere blik naar sigaretten gaan kijken", vertelt de strafpleiter tegenover NRC.

'Gezonde' roker
De zaak kreeg in Limburg meer aandacht doordat de Heerlense studente Charlotte Pelt zich bij Ficq meldde. De studente is de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter sleept. Zij vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten.

Lees ook: Heerlense studente wil tabaksindustrie voor de rechter

Verwoestende effecten
Ook steeds meer Limburgse gezondheidsinstellingen laten zich horen in Ficqs strijd tegen de sigarettenfabrikanten. Zo liet het MUMC+ in Maastricht zondag weten de actie samen met zeven andere universitaire ziekenhuizen te gaan steunen. "Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Wij beschouwen de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem." Eerder liet ook het Vincent van Gogh Instituut weten achter de aangifte te staan.

Lees ook: Ziekenhuis Maastricht steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Strijd
Bénédicte Ficq deed afgelopen september aangifte namens twee longpatiënten tegen de vier de grootste tabaksproducten die in Nederland actief zijn. En haar strijd heeft volgens haar effect. Mensen zouden sigaretten steeds vaker als een misdaad van een criminele industrie zien. Terecht, laat de strafrechtadvocaat aan de krant weten. "Iedereen doet hysterisch over een fipronileitje en wat rubberen korrels op sportvelden. Maar van sigaretten gaat in Nederland elk half uur iemand dood. Hoe kun je dat nou nog uitleggen?"

Het is wachten op een reactie van het Openbaar Ministerie. Die onderzoekt of het mogelijk is om strafrechtelijke stappen de ondernemen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen