Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat: 'Mensen kijken anders naar tabak door aangifte'

Geplaatst opmaandag 12 februari 2018 - 7:47

Tot blijdschap van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq sluiten steeds meer partijen zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

"Wat ik alvast met de aangifte heb bereikt, is dat mensen met een andere blik naar sigaretten gaan kijken", vertelt de strafpleiter tegenover NRC.

'Gezonde' roker
De zaak kreeg in Limburg meer aandacht doordat de Heerlense studente Charlotte Pelt zich bij Ficq meldde. De studente is de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter sleept. Zij vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten.

Lees ook: Heerlense studente wil tabaksindustrie voor de rechter

Verwoestende effecten
Ook steeds meer Limburgse gezondheidsinstellingen laten zich horen in Ficqs strijd tegen de sigarettenfabrikanten. Zo liet het MUMC+ in Maastricht zondag weten de actie samen met zeven andere universitaire ziekenhuizen te gaan steunen. "Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Wij beschouwen de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem." Eerder liet ook het Vincent van Gogh Instituut weten achter de aangifte te staan.

Lees ook: Ziekenhuis Maastricht steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Strijd
Bénédicte Ficq deed afgelopen september aangifte namens twee longpatiënten tegen de vier de grootste tabaksproducten die in Nederland actief zijn. En haar strijd heeft volgens haar effect. Mensen zouden sigaretten steeds vaker als een misdaad van een criminele industrie zien. Terecht, laat de strafrechtadvocaat aan de krant weten. "Iedereen doet hysterisch over een fipronileitje en wat rubberen korrels op sportvelden. Maar van sigaretten gaat in Nederland elk half uur iemand dood. Hoe kun je dat nou nog uitleggen?"

Het is wachten op een reactie van het Openbaar Ministerie. Die onderzoekt of het mogelijk is om strafrechtelijke stappen de ondernemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen