Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat maffia-kopstuk: 'Hij is aan goden overgeleverd'

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 7:00

De Nederlandse advocaat van Giovanni G. (52) maakt zich zorgen over het proces tegen zijn cliënt. Op 5 december 2018 werd de Italiaan gearresteerd in Tegelen. Giovanni zou een kopstuk zijn van maffia-organisatie 'Ndrangheta.

In gesprek met L1 blikt advocaat Jean Schyns terug op de periode na de arrestatie. "Het blijft een vreemde zaak."

Italiaanse restaurants
Schyns heeft al even geen contact meer gehad met Giovanni of zijn familie. De Italiaanse verdachte runde jarenlang restaurants in Horst en Venray, werd eind 2018 in de boeien geslagen en niet veel later overgeleverd aan zijn thuisland. "Ik heb ongeveer drie maanden geleden contact gehad met zijn broer over het verloop van de strafzaak", zegt Schyns. "Het zag er niet goed uit."

Lees ook: Stilte na grote maffia-klapper: waar is Don Giovanni?

Lang proces
Eenmaal in Italië kon Giovanni voor een versneld proces kiezen. Dat deed hij niet. Daardoor wacht hij nog altijd in een Italiaanse cel op duidelijkheid over zijn toekomst. De restauranthouder wordt in eigen land verdacht van deelname aan de 'Ndrangheta en het witwassen van (drugs)geld. "Ik heb nog stukken aangeleverd om de verdenking van witwassen te weerspreken", zegt Schyns.

Raar gevoel
De enorme internationale operatie plofte plots op het bureau van de Venlose advocaat. "Ik had op dat moment piket en zo kwam hij bij mij. Daarna heb ik hem begeleid tijdens het overleveringsproces. Hij bleef volhouden dat hij er niets mee te maken had, maar die overlevering naar Italië ging hoep snoek. Ik blijf er een raar gevoel bij hebben."

Triest geval
Volgens Schyns staat niet vast dat Giovanni een maffiakopstuk is. "Het is nog maar de vraag of hij betrokken was bij criminele activiteiten. Hij heeft een paar zakenpartners die wellicht een scheve schaats hebben gereden. Nu zit hij in Italië en volgens zijn broer kwijnt hij daar weg. Het is een triest geval. In Italië ben je aan de goden overgeleverd."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen