Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat klaagt staat aan in zaak chroom-6

Geplaatst opwoensdag 16 november 2016 - 22:52

Advocaat Rob Bedaux gaat de Nederlandse Staat aanklagen namens 3000 oud-werknemers van de Defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum. Dat zegt hij tegen L1.

Volgens de raadsman heeft de staat onrechtmatig gehandeld jegens iedereen die op deze zogeheten POMS-sites heeft gewerkt. Destijds werden medewerkers blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6 bij verfwerkzaamheden.

Opgevraagd
Een half jaar geleden heeft advocaat Bedaux via een wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) opgevraagd hoeveel Defensie-medewerkers ziek zijn geworden. Uit dat rapport blijkt nu dat zo'n 1200 oud-werknemers klachten hebben. Die variëren van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker.

Bedaux zegt dat hij met een dossier van zo'n 30 bladzijden kan aantonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van chroom-6.

Regeling
Begin vorig jaar kondigde Defensie een coulance-regeling aan, zonder daarmee schuld te erkennen. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro krijgen. Ruim 200 mensen hebben tot nu toe zo'n uitkering ontvangen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meldpunt kankerverwekkend chroom-6: 900 registraties
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Rechter hoort personeel POMS-sites als getuige
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen