Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat klaagt staat aan in zaak chroom-6

Geplaatst opwoensdag 16 november 2016 - 22:52

Advocaat Rob Bedaux gaat de Nederlandse Staat aanklagen namens 3000 oud-werknemers van de Defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum. Dat zegt hij tegen L1.

Volgens de raadsman heeft de staat onrechtmatig gehandeld jegens iedereen die op deze zogeheten POMS-sites heeft gewerkt. Destijds werden medewerkers blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6 bij verfwerkzaamheden.

Opgevraagd
Een half jaar geleden heeft advocaat Bedaux via een wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) opgevraagd hoeveel Defensie-medewerkers ziek zijn geworden. Uit dat rapport blijkt nu dat zo'n 1200 oud-werknemers klachten hebben. Die variëren van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker.

Bedaux zegt dat hij met een dossier van zo'n 30 bladzijden kan aantonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van chroom-6.

Regeling
Begin vorig jaar kondigde Defensie een coulance-regeling aan, zonder daarmee schuld te erkennen. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro krijgen. Ruim 200 mensen hebben tot nu toe zo'n uitkering ontvangen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Meldpunt kankerverwekkend chroom-6: 900 registraties
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Rechter hoort personeel POMS-sites als getuige
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen