Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat Jos Heijmans: 'Misschien hoger beroep'

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 18:04

De advocaat van Jos Heijmans is teleurgesteld in de uitspraak van de kort gedingrechter, die vrijdag bepaalde dat de gemeente Weert de 9133 mails niet aan haar inmiddels opgestapte burgemeester hoeft terug te geven.

De rechter geeft verder in zijn vonnis aan dat hij niet degene is die moet bepalen of de wethouders van Weert wel of niet rechtmatig hebben gehandeld toen zij op 31 januari beslag legden op Heijmans’ mailbox.

Lees ook: Heijmans verliest kort geding: 9133 mails blijven bewaard

"Wij beraden ons dan ook op een hoger beroep", geeft Jan van der Grinten in een eerste reactie aan. Hij is de raadsman van Heijmans en heeft vier weken de tijd om hoger beroep tegen het vonnis aan te tekenen bij het gerechtshof in Den Bosch.

Boven tafel
In dat mogelijk hoger beroep wil Van der Grinten in ieder geval boven tafel krijgen of de wethouders van Weert opdracht hadden mogen geven om de mailbox van Heijmans te doorzoeken, zoals gebeurd is in het kader van een Wob-verzoek van De Limburger.

Correspondentie
In het kader van de Wet openbaarheid van bestuur heeft de krant gevraagd aan de gemeente om de correspondentie tussen Jos Heijmans en PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra openbaar te maken. Het tweetal onderhoudt drie relaties met elkaar en hoewel zij zeggen dat zij prima in staat zijn om die relaties te scheiden, heeft de krant daar vraagtekens bij. Kadra controleert als raadslid de burgemeester van Weert, zij staat op de loonlijst van een jongerenstichting waarvan Heijmans voorzitter is én ze onderhouden een vriendschappelijke band met elkaar.

"Als in een hoger beroep inderdaad zou blijken dat de privacy van mijn cliënt is geschonden, dan is er een mogelijkheid om een schadeclaim in te dienen bij de personen die de privacy-schending mogelijk hebben gemaakt", zegt Van der Grinten. "De Algemene verordening gegevensbescherming biedt daar mogelijkheden voor."

Zoekterm
Hij doelt daarmee op de wethouders van Weert die opdracht hebben gegeven aan een externe partij om onder strikte geheimhouding de 9133 e-mails, die Heijmans tussen 15 en 19 januari uit zijn mailbox verwijderde, te onderwerpen aan de zoekterm 'Kadra'. Het college heeft die opdracht verleend in het kader van het Wob-verzoek van de krant. "Maar van een schadeclaim of iets in die trant is op dit moment nog geen sprake."

Back-up
Heijmans spande het kort geding aan, omdat hij niet wil dat zijn correspondentie wordt doorgespit. Volgens hem zit daar namelijk informatie in over de integriteit van bestuurders en informatie die de veiligheid van hem en zijn gezin op het spel zet, zo zei hij maandag tijdens de zitting voor de rechtbank in Roermond. Hij heeft 9133 e-mails gewist tussen 15 en 19 januari, maar die zijn toen niet direct verwijderd omdat ze voor de duur van 60 dagen in een automatische back-up zijn opgeslagen. Pas na die 60 dagen zouden de ruim 9000 mails definitief zijn vernietigd. Op 31 januari stelde het college de mails veilig, door de back-up op te slaan.

De rechter zegt hier vrijdag in zijn vonnis over dat niet voldoende vast is komen te staan dat de veiligheid van Heijmans en zijn naasten daadwerkelijk op het spel staan, enkel en alleen omdat het college beslag heeft gelegd op de mailbox van de burgemeester.

Integriteitsonderzoek
Het beslag op de mails is gelegd vanwege een integriteitsonderzoek naar Jos Heijmans. De gemeenteraad van Weert kondigde op 15 januari aan een onafhankelijk onderzoek naar Heijmans op te starten, vanwege publicaties in De Limburger die erop wijzen dat Heijmans als burgemeester van Weert geld heeft toegekend aan de jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is.

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Berenschot komt inderdaad naar voren dat Heijmans 'slordig' en 'onzorgvuldig' heeft gehandeld bij de besteding van de zogenoemde COA-gelden. Dat is een financiële bijdrage van het rijk die Weert krijgt, omdat het een asielzoekerscentrum huisvest. Heijmans geeft aan dat hij het mandaat had om zelfstandig over die COA-gelden te beschikken. Berenschot stelt dat er van een dergelijk mandaat geen sprake is.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen