Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat: correctie en schadevergoeding na examendebacle

Geplaatst opzaterdag 23 juni 2018 - 13:48

Al ruim 50 ouders van Maastrichtse VMBO-leerlingen die naar het nu blijkt hun eindexamen niet hebben gehaald, hebben zich aangemeld voor een juridische procedure.

Bij het advocatenkantoor in Maastricht waren zaterdag aan het begin van de middag al ruim 50 aanmeldingen binnen.

Kan dat zomaar
Zaterdagochtend waren er zo'n 40 mensen bij een inloopochtend, vertelt advocaat Wouter Geertsen die de belangen van de ouders en scholieren behartigt. "De sfeer was bedrukt", vertelt hij. "Ze vroegen zich vooral af of het zomaar kan dat een diploma wordt ingetrokken, en zo ja wat er tegen gedaan kan worden."

Correctie
Namens de gedupeerde leerlingen wil advocatenkantoor Van Dijk in Maastricht weten wat de school gaat doen om de situatie nog voor het nieuwe schooljaar te corrigeren. Doen VMBO Maastricht en de overkoepelende
Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs te weinig, dan overweegt het kantoor naar een kort geding. Ook gaat Geertsen de inspectie vragen of het besluit alle examens ongeldig te verklaren, nog kan worden ingetrokken.

Schadeclaims
Verder inventariseert het kantoor of de schade die ouders en leerlingen lijden, op de school verhaald kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van een extra jaar op de middelbare school, het annuleren van een vervolgopleiding of het afzeggen van een vakantie vanwege een herexamen. Tot slot probeert de advocaat via minister Slob van Onderwijs te kijken of er nog iets valt te doen.

Alsnog gezakt
In totaal zijn er 354 leerlingen die vrijdag te horen kregen dat ze, achteraf gezien, niet zijn geslaagd voor hun eindexamen. Dat komt omdat het VMBO Maastricht de leerlingen onvoldoende heeft getoetst voor het centraal eindexamen.

Lees ook: Ouders examenleerlingen nemen advocaat in de arm

Volle laag
Het advocatenkantoor riep vrijdag tijdens een informatie-avond in het MECC ouders op zich te melden. Tijdens die avond liepen de gemoederen hoog op. Het VMBO Maastricht, scholenkoepel maar ook de Onderwijsinspectie en het College van Toetsen en Examens kregen de volle laag van teleurgestelde en boze ouders en scholieren.

Petitie
Inmiddels is er digitaal ook een petitie gestart. 'Wij verzoeken dat deze leerlingen zonder verdere vertraging hun diploma in ontvangst mogen nemen en hun leerweg kunnen vervolgen', zo staat er te lezen. Deze petitie is gericht aan de minister. Meer dan 3000 mensen hebben de petitie al ingevuld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen