Overslaan en naar de inhoud gaan

Advocaat Brech: 'Hier voor u zit een doodnormale man'

Geplaatst opwoensdag 5 juni 2019 - 11:58

Er is geen bewijs dat Jos Brech (56) Nicky Verstappen heeft gedood en misbruikt. Dat stelt zijn advocaat Gerald Roethof. Hij vindt dat zijn cliënt op vrije voeten moet worden gesteld.

De raadsman wapperde onder meer met rapporten die zijn visie zouden ondersteunen. Daarnaast wees hij op het feit dat er geen nieuw bewijs op tafel is gekomen.

Lees ook: Jos Brech verklaart opnieuw niet: 'Ik kies mijn moment'

U heeft meer nodig
Forensisch arts Rob Bilo concludeert dat het seksueel misbruiken van Nicky niet bewezen kan worden. Het letsel aan zijn anus zou bijvoorbeeld ook veroorzaakt kunnen zijn door harde ontlasting of ruw afvegen. Ook kan er niets worden gezegd over de doodsoorzaak. "Dit is ontlastende informatie", stelt Roethof. "Negen maanden geleden is mijn cliënt aangehouden. Wat er toen lag, was wellicht voldoende om voorarrest te rechtvaardigen. Maar nu heeft u meer nodig."

Werken met kinderen
Ook onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft volgens Roethof geen belastende informatie opgeleverd. "Als je het rapport ziet, zit er voor u een doodnormale man. Geen gevaar voor de maatschappij." In de jaren tachtig is Brech ook betrokken geweest bij een zedenzaak. Hij zou toen twee minderjarige jongens hebben betast. "Maar na zijn behandeling vonden deskundigen het geen bezwaar dat hij weer met kinderen zou werken", zegt Roethof. "En de zaak is geseponeerd."

Lees ook: Onderzoek Nicky Verstappen vertraagd door tragisch ongeval

Hocuspocusverhaal
Justitie vroeg de rechter woensdag om twee deskundigen op het gebied van de Bayesiaanse methode van kansberekening te benoemen. Simpel gezegd moeten deze twee berekenen hoe groot de kans is dat Brech de dader is, op basis van het huidige dossier. Roethof noemt deze methode een hocuspocusverhaal. "Het is een wetenschap die op niets is gebaseerd. Dit moet u niet willen", zei hij tegen de rechter.

Omstreden methode
Het betrekken van deze Bayesiaanse methode in de rechtspraak is omstreden. Zo werd het gebruik van deze methode recent afgewezen in de zaak rondom de dood van Nicole van de Hurk en was de kansberekening ook onderdeel van de zaak tegen Lucia de B., de 'moordzuster' die na een lang juridisch gevecht alsnog werd vrijgesproken.

De rechter zal woensdagmiddag beslissen over het verzoek om de deskundigen te benoemen, maar ook over het uitvoeren een eventuele schouw.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen