Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies over oplossing politieke crisis Sittard-Geleen

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 12:01

De partijen GroenLinks, PvdA, D66 en PVV, die in de gemeente Sittard-Geleen gesprekken gaan voeren met de partijen GOB en CDA in het kader van de politieke crisis, komen over anderhalve week met een tussenadvies aan de fractievoorzitters.

De vier partijen onderzoeken of en hoe de politieke impasse doorbroken kan worden. Uit de gesprekken kunnen twee adviezen naar voren komen, meldt de website van de gemeente.

Samenwerking
Een optie is dat er een mogelijkheid tot samenwerking tussen het CDA en GOB is. Dan trekken de vier partijen zich terug en bepalen de fractievoorzitters het verdere verloop van het proces. Mogelijk worden dan een of twee informateurs aangesteld.

Lees ook: Politieke partijen Sittard-Geleen vervullen rol informateur

Afgewezen
Een samenwerking tussen deze twee partijen was ook het advies van de informateurs die eerder door de gemeente werden aangesteld om de crisis op te lossen. Het CDA wees dat echter af. Die partij wil niet in een college zitten met GOB-voorman en wethouder Pieter Meekels.

Drie scenario's
Als de impasse niet doorbroken kan worden, presenteren de vier partijen drie manieren waarop een coalitie gevormd kan worden.

Lees ook: Bestuurlijke crisis Sittard-Geleen: chaos houdt aan

Enthousiast
Burgemeester Sjraar Cox is enthousiast over dit plan, mede doordat het de steun van de gemeenteraad heeft. "Het is nu aan de fracties om de vier partijen niet in de kou laten staan", aldus de burgervader.

Crisis
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond een paar maanden geleden toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie haar meerderheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen