Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies over oplossing politieke crisis Sittard-Geleen

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 12:01

De partijen GroenLinks, PvdA, D66 en PVV, die in de gemeente Sittard-Geleen gesprekken gaan voeren met de partijen GOB en CDA in het kader van de politieke crisis, komen over anderhalve week met een tussenadvies aan de fractievoorzitters.

De vier partijen onderzoeken of en hoe de politieke impasse doorbroken kan worden. Uit de gesprekken kunnen twee adviezen naar voren komen, meldt de website van de gemeente.

Samenwerking
Een optie is dat er een mogelijkheid tot samenwerking tussen het CDA en GOB is. Dan trekken de vier partijen zich terug en bepalen de fractievoorzitters het verdere verloop van het proces. Mogelijk worden dan een of twee informateurs aangesteld.

Lees ook: Politieke partijen Sittard-Geleen vervullen rol informateur

Afgewezen
Een samenwerking tussen deze twee partijen was ook het advies van de informateurs die eerder door de gemeente werden aangesteld om de crisis op te lossen. Het CDA wees dat echter af. Die partij wil niet in een college zitten met GOB-voorman en wethouder Pieter Meekels.

Drie scenario's
Als de impasse niet doorbroken kan worden, presenteren de vier partijen drie manieren waarop een coalitie gevormd kan worden.

Lees ook: Bestuurlijke crisis Sittard-Geleen: chaos houdt aan

Enthousiast
Burgemeester Sjraar Cox is enthousiast over dit plan, mede doordat het de steun van de gemeenteraad heeft. "Het is nu aan de fracties om de vier partijen niet in de kou laten staan", aldus de burgervader.

Crisis
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond een paar maanden geleden toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie haar meerderheid.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen