Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies: Extraparlementair college met 8 partijen, zonder PVV

Geplaatst opvrijdag 21 mei 2021 - 16:45

Limburg moet bestuurd worden door een extraparlementair college van acht partijen. Opmerkelijk is dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) wellicht geen deel zal uitmaken van dat nieuwe extraparlementaire college.

Dat blijkt uit het eindverslag van verkenner Onno Hoes (VVD). Hij presenteerde zijn verslag en advies vrijdagmiddag.

Instabiel
Volgens Hoes kan het nieuwe extraparlementair college het best gevormd worden met CDA, VVD, GroenLinks, Samen voor Limburg, PvdA, D66, Lokaal Limburg en 50Plus. Deze partijen hebben samen een ruime meerderheid van 31 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Forum voor Democratie valt in het advies van Hoes buiten de boot, maar dat is niet echt een verrassing omdat het onrustig is in de partij en een aantal statenleden vertrokken is.

Opmerkelijker is dat de PVV in het advies van Hoes geen deel uitmaakt van het nieuwe college. "Ik concludeer dat de opdracht van het brede draagvlak zoeken gecombineerd met voldoende vertrouwen in de gewenste stabiliteit alleen kan worden opgebouwd vanuit het politieke midden", zegt Hoes. "De uiterste flanken – PVV, FvD enerzijds en SP en PvdD anderzijds – worden door te veel partijen gezien als instabiele componenten in een extraparlementair college voor de komende tijd." De overige partijen twijfelden of de PVV het college blijvend zou steunen. Daarnaast wilde de partij twee gedeputeerden leveren en ook dat vonden de overige partijen geen goed idee.

Gedeputeerden
Een formateur gaat nu aan de slag met het advies van Hoes. Hij of zij moet op zoek naar minimaal vijf en maximaal zeven gedeputeerden. De partijen kunnen deze zelf aandragen, maar Hoes adviseert dat de gedeputeerden niet uit de statenfracties en hun directe omgeving komen. Ook wil hij liever geen gedeputeerden uit het vorige college.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen