Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies: Extraparlementair college met 8 partijen, zonder PVV

Geplaatst opvrijdag 21 mei 2021 - 16:45

Limburg moet bestuurd worden door een extraparlementair college van acht partijen. Opmerkelijk is dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) wellicht geen deel zal uitmaken van dat nieuwe extraparlementaire college.

Dat blijkt uit het eindverslag van verkenner Onno Hoes (VVD). Hij presenteerde zijn verslag en advies vrijdagmiddag.

Instabiel
Volgens Hoes kan het nieuwe extraparlementair college het best gevormd worden met CDA, VVD, GroenLinks, Samen voor Limburg, PvdA, D66, Lokaal Limburg en 50Plus. Deze partijen hebben samen een ruime meerderheid van 31 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Forum voor Democratie valt in het advies van Hoes buiten de boot, maar dat is niet echt een verrassing omdat het onrustig is in de partij en een aantal statenleden vertrokken is.

Opmerkelijker is dat de PVV in het advies van Hoes geen deel uitmaakt van het nieuwe college. "Ik concludeer dat de opdracht van het brede draagvlak zoeken gecombineerd met voldoende vertrouwen in de gewenste stabiliteit alleen kan worden opgebouwd vanuit het politieke midden", zegt Hoes. "De uiterste flanken – PVV, FvD enerzijds en SP en PvdD anderzijds – worden door te veel partijen gezien als instabiele componenten in een extraparlementair college voor de komende tijd." De overige partijen twijfelden of de PVV het college blijvend zou steunen. Daarnaast wilde de partij twee gedeputeerden leveren en ook dat vonden de overige partijen geen goed idee.

Gedeputeerden
Een formateur gaat nu aan de slag met het advies van Hoes. Hij of zij moet op zoek naar minimaal vijf en maximaal zeven gedeputeerden. De partijen kunnen deze zelf aandragen, maar Hoes adviseert dat de gedeputeerden niet uit de statenfracties en hun directe omgeving komen. Ook wil hij liever geen gedeputeerden uit het vorige college.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen